Kunstneren Kate Skjerning er kvinden bag den seks meter høje rytterstatue, 'En Rytter', der er skabt af ståltråd og bomuld. Foto: Per Bille

Kunstneren Kate Skjerning er kvinden bag den seks meter høje rytterstatue, 'En Rytter', der er skabt af ståltråd og bomuld. Foto: Per Bille

Fredagsfest på jarlens grav

I nogle få magiske timer fredag eftermiddag og aften stod vikinge-jarlen op fra sin grav godt hjulpet på vej af arkæologiske fortællinger, flotte kunstværker og magiske lydbilleder

Af
Grethe Bo Madsen

En lille bakke midt i et nybygger-kvarter smagte lidt af berømmelsens sødme, da en mægtig viking fra Harald Blåtands tid fredag via arkæologiske fortællinger, kunst og lyd genopstod fra sin grav blandt de nye huse. Det skete da eSCAPE 2018 'Tidens Spor' fredag løb af stablen i Fregerslev ved Hørning.

Her kulminerede måneders forberedelse i en storslået event, hvor kunst og arkæologi i fin duet fortalte historien om den mægtige viking, hvis grav blev opdaget i 2012, da arkæologer i forbindelse med planlægningen af det nye parcelhuskvarter undersøgte jorden for arkæologiske spor.

Enestående vikingefund

Graven blev udgravet sidste år, men allerede i 2012 var arkæologerne klar over, at de stod overfor et enestående vikingefund.

De havde nemlig fundet prægtige forgyldte beslag til en hests hovedtøj, og det afslørede, at vikingen var meget tæt på magthierarkiets top, måske endda en af kongens jarler.

"En event som eSCAPE betyder rigtig meget, fordi det sætter vores område og ikke mindst vores rige kulturhistorie på Danmarkskortet - og faktisk også på Verdenskortet. Det er en event med meget bred appel, som viser, at der er rigtig mange måder at opleve arkæologien på. Jeg synes selv, det er vanvittig fascinerende at fortælle historien lige der, hvor det skete.

"Og her i Fregerslev står vi jo nærmest oven på jarlens grav. Fredag kom der rigtig mange mennesker, både lokale og fra resten af Danmark for at opleve vores kulturhistorie formidlet på en anderledes måde," fortæller en af idefolkene bag eSCAPE-konceptet, turistchef Marianne Purup fra VisitSkanderborg.

Mange besøgende lagde fredag vejen forbi Fregerslev ved Hørning for at opleve eScape 2018 'Tidens spor'. Foto: Per Bille

Mange besøgende lagde fredag vejen forbi Fregerslev ved Hørning for at opleve eScape 2018 'Tidens spor'. Foto: Per Bille

Nyt formidlings koncept

Sammen med museumsdirektør Lene Høst-Madsen fra Museum Skanderborg og projektleder Nina Bangsbo Dissing fra Kunstrådet i Skanderborg Kommune fik hun ideen til eSCAPE-konceptet, der blander turisme, kunst og kulturarv på steder med et stærkt arkæologisk dna.

Kunsten er et ordløst sprog, hvor det er sanserne, der beretter. Det gør det spændende at arbejde med, da det er et sprog, der tales af alle. Du kan tilgå et kunstværk på din helt egen måde med din helt egen fortolkning, og det synes jeg er ret fantastisk," fortæller hun.

Når Verden rundt

"eSCAPE har givet os en mulighed for at tage ud i verden til internationale arkæologiske konferencer og fortæller om vores kulturarv. Det spændende er det magiske krydsfelt, der opstår, når vores forskellige fagområder - turisme, arkæologi og kunst - finder sammen," forklarer turistchefen, der sammen med Nina Bangsbo Dissing og Lene Høst-Madsen har været i både Istanbul, Vilnius og Glasgow for at fortælle om eSCAPE-konceptet. I denne uge drager de til Barcelona for at fortælle om 'Tidens Spor'.

"Når arkæologerne tager fundene med sig, fjerner de noget af stedets energi. eSCAPE bringer energien og magien tilbage."

eSCAPE

    eSCAPE er navnet på et koncept, der blander kunst og kulturarv på steder med et stærkt arkæologisk dna.

    eSCAPE er et samarbejde mellem henholdsvis Museum Skanderborg, Kunstråd Skanderborg, Skanderborg Kommune og VisitSkanderborg.

    Følg eSCAPE på www.facebook.com/eScapeSkanderborg

Publiceret 03 September 2018 11:45