Fantastisk møde med Højboskolen og Danmark

Fire udenlandske praktikanter takker af efter et lille års tid i Hørning

Fantastisk sjovt og lærerigt.

Det er definitioner, der er enighed om, på et 10 måneder langt ophold i Danmark med base på Højboskolen.

Udsagnene kommer fra 19-årige Helena Langthaler, 20-årige Jakob Hauka, 21-årige Estelle Sauval og 22-årige Audrey Bougeard. De to første kommer fra Østrig, de to sidste fra Frankrig. Fælles for dem er, at de i 10 måneder som led i et EU-program har arbejdet på Højboskolen. Baggrunden for opholdet er at komme ud og møde en anden kultur og et andet sprog.

"Jeg har simpelthen mødt så mange søde mennesker og fået så mange gode oplevelser. Og så har børnene været fantastisk søde. Jeg er ked af, at jeg skal hjem," fortæller Helena Langthaler, men de tre øvrige praktikanter nikker i enighed.

Mødet med Danmark og det danske skolevæsen har budt på mange anderledes oplevelser. På den mere kulørte front finder man mødet med J-dagen.

"Vi var i byen i Aarhus og forstod ingenting. Pludselig rendte folk rundt og var i julehumør og klædt ud," lyder det med et grin.

Danske forskelle

"Vi fandt hurtigt ud af, at der er stod forskel på at gå i skole i Danmark og så i Østrig og Frankrig, der minder en del om hinanden. Første gang, jeg kom ind i en 4. klasse, begyndte jeg at råbe efter eleverne, fordi jeg syntes, at de var helt vilde. Men der gik ikke langt tid, før jeg kunne se det fra en anden vinkel," siger Estelle Sauval og suppleres af Jakob Hauka.

"Alting i Danmark, også skolevæsnet, har en løsere struktur end i de lande, vi fire kommer fra. Der er også langt mere lighed, i i forhold til vores lande har alle børn de sammen muligheder uanset økonomi. Og så lærer danske børn bare på en anden måde," konstaterer han.

Audrey Bougeard kalder opholdet i Hørning for særdeles lærerigt.

"Når man møder en anden kultur, træder man et skridt tilbage og tænke over, hvad der er anderledes - og hvad der er vigtigt. Og jeg er sikker på, t vi alle sammen har lært noget af opholdet," siger hun.

Fortsætter med praktikanter

Peder Pedersen, skoleleder på Højboskolen, er glad for sine praktikanter.

"Det har været meget givtigt, lærerigt og på alle måder en meget positiv oplevelse for vores elever og personale at have de internationale. Derfor har vi også fire nye næste år. Det er rigtig godt for eleverne i små grupper at få talt fremmedsprog med nogle, som har det som modersmål," siger han.

Publiceret 04 July 2018 15:00