Lienke Jürgensen har lært den danske kultur – og i særdeleshed den danske efterskolekultur – godt at kende på Efterskolen Ådalen i Hørning. Privatfoto

Lienke Jürgensen har lært den danske kultur – og i særdeleshed den danske efterskolekultur – godt at kende på Efterskolen Ådalen i Hørning. Privatfoto

Efterskole-elev fra Hørning talte til dansk mindretal

Lienke Jürgensen er vild med sit ophold på Efterskolen Ådalen

Hørning Efterskolen Ådalens elev Lienke Jürgensen blev udvalgt som ungdomstaler til det danske mindretals årsmøde i Husum i Tyskland. På efterskolen bidrager hun dagligt til dansk-tysk kulturudveksling.

Lienke bor til hverdag i Sydslesvig i Tyskland. Hendes tyske forældre valgte lidt utraditionelt en dansk børnehave, og at hun skulle gå i en af det danske mindretals skoler i Tyskland. I år valgte hun selv at gå på Efterskolen Ådalen i Hørning.

"Mit efterskoleår har vist mig, hvor vigtigt mine forældres skolevalg var. Der åbnes en masse døre, når man går på en dansk skole i Sydslesvig. Jeg føler mig hjemme i to lande, to kulturer og to sprog. Det er en stor gave. Mit hjem er her i Sydslesvig. Og mit hjem er også oppe i Danmark, i Hørning, på Efterskolen Ådalen," sagde Lienke Jürgensen fra talerstolen til den Sydslesvigske Forenings årsmøde i Husum i Tyskland.

Lienke Jürgensen blev udvalgt som ungdomstaler til det danske mindretals årsmøde i Husum i Tyskland. Privatfoto

Lienke Jürgensen blev udvalgt som ungdomstaler til det danske mindretals årsmøde i Husum i Tyskland. Privatfoto

"Jeg tog på efterskole i Danmark for at forbedre mit danske sprog og lære den danske kultur at kende. Jeg valgte Efterskolen Ådalen, fordi jeg godt kan lide atmosfæren," fortæller Lienke Jürgensen, da hun er tilbage i Hørning igen.

"På efterskolen har jeg udviklet mig socialt. Jeg er blevet mere imødekommende, for fællesskabet på efterskolen er helt unikt. Jeg tør også mere – for eksempel at holde tale foran en masse folk. Og så er mit danske sprog blevet flydende. Jeg drømmer og tænker på dansk. Da hele efterskolen var på studietur i Berlin, sagde jeg 'undskyld, når jeg stødte ind i folk i stedet for 'entschuldigung'," griner den 17-årige dansk-tyske efterskole-elev.

Dansk-tysk kulturudveksling på efterskole

Lienke har lært den danske kultur – og i særdeleshed den danske efterskolekultur – godt at kende. Og kulturmødet går begge veje:

"Jeg lærer mine efterskole-venner tyske ord og udtryk. Jeg havde også nogle efterskole-venner med hjem til fest i Tyskland. De prøvede, hvordan det er at være til fest, hvor man kun synger tyske sange," griner Lienke… næsten skadefro. En af udfordringerne ved at være tysker på en sangglad efterskole er nemlig den danske sangskat med Shu-bi-dua, Gnags, Ulige Numre, Thomas Buttenschøn og Natasja.

Lienke introducerede også efterskolen for den tyske tradition Sankt Nikolaus festdag.

"Jeg bad alle efterskole-eleverne om at stille skoene foran døren, og tidligt om morgenen den 6. december lagde jeg chokolade i skoene til alle," fortæller hun.

Efterskolen åbnede et nyt hjemland

Lienke går på Efterskolen Ådalens projektorienterede 10. årgang, der giver mulighed for at forfølge egne projekter og ideer. Lienke glæder sig til, at hendes lillesøster bliver gammel nok til at prøve skoleformen.

"Efterskoler – og hele den måde at gå i skole på – findes ikke i Tyskland, og jeg vil helt klart anbefale min lillesøster at tage på efterskole i Danmark," siger Lienke.

Tilbage på årsmødet i den Sydslesvigske Forening afsluttede Lienke Jürgensen sin tale med ordene:

"I Sydslesvig vokser vi op med to lande og en stor åbenhed over for folk og forskellige nationaliteter og forskelligheder. Det er vigtigt, at vi lærer andre kulturer at kende – også selv om det bare er vores naboland. For Danmark er ikke kun mit naboland længere, det er blevet et hjem, ligesom Sydslesvig er mit hjem."

Publiceret 29 June 2018 11:45