Fra venstre Shayar Aziz Hassan og Lawand Aziz Hassan, syriske brødre, der har åbnet spisested og kaffebar, hvor man kan nyde en god vandpibe.

Fra venstre Shayar Aziz Hassan og Lawand Aziz Hassan, syriske brødre, der har åbnet spisested og kaffebar, hvor man kan nyde en god vandpibe.

Brødrene Hassan bag spisested og vandpibe-bar

Arabiske grillretter, kaffe og cocktails m.m. på menuen i Dagmar Centret hos syrerne Lawand Aziz og Shayar Aziz

Af
Erland Rasmussen

"Det er dejligt at være i Danmark, og vi nyder den frihed, der er her i landet. Det er ikke som i mit eget land, hvor broder dræber broder."

Sådan lyder en af de mere tankevækkende betragtninger fra 36-årige Shayar Aziz Hassan, der er kommet til Danmark som flygtning fra Syrien.

Shayar kommer dernæst med en anden iagttagelse om danskerne og Danmark.

"Alle folk smiler, og det betyder simpelt hen alt for mig," tilføjer han med et stort SMIL.

Klarer os selv

Lillebror Lawand Aziz Hassan på 26 år, som også kom til Danmark som flygtning, er enig med storebror. Han formulerer samtidig en del af begundelsen for, at de to brødre nu starter forretning i Dagmar Centret i Skanderborg.

"Vi vil gerne tjene vores egne penge, så vi kan klare os selv, og så vi ikke behøver hjælp af hverken kommunen eller staten," understreger Lawand.

Brødrene, der kommer fra byen Afrin i provinsen Aleppo i Syrien, lægger ikke skjul på, at de flygtede fra krigens gru.

Lawand oplevede mange strabadser under sin flugt, der foregik først til Tyrkiet, hvor far og mor i øvrigt stadigt opholder sig.

Dernæst gik turen videre til fods sammen med søsteren og hendes to små børn via Grækenland, til Serbien og senere med tog til Tyskland, hvorefter Lawand, søsteren og børnene kom til Danmark.

Den 26-årige syrer har i perioder har haft det svært på grund af krigen og flugten.

"Jeg ser heller ikke nyheder fra hjemlandet, fordi det gør ondt at se, hvad folk går igennem," siger Lawand.

Brødrene har meget rammende kaldt deres spisested for Roz. Det betyder noget i retning af "Frihedens dag", forklarer Lawand Aziz Hassan.

Restaurantbranchen er et stykke fra brødrenes oprindelige erhverv i Syrien. Lawand var tømrer, mens Shayar havde en jeans-fabrik. Men de har dog tidligere arbejdet med arabisk mad.

"Og brormand Shayar laver en rigtig god pizza," roser Lawand.

Menuen på brødrenes spisested består eksempelvis også af diverse arabiske specialiteter og grillretter som Lahmajoun, pita, rulle falafel, humus, salat, men også burger og pommes frites er på kortet.

Vandpiber og bar

Den anden forretning, som ligger lige efter frisøren, er en bar med et efter danske forhold noget utraditionelt sortiment. Her serveres kaffe, spiritus, cocktails, forretter og vandpibe.

"Det er en dansk bar i et mix for alle typer mennesker, og vi vil også gerne blande alle nationaliteter, så alle kan komme her" lyder det fra brødrene.

De fremhæver vandpiberne som noget, de håber vil falde i skanderborgensernes smag.

"Vandpibe er jo uden nikotin og ikke som cigaretter. Man ryger damp med forskellig smag. Det er afslappende og smager dejligt at for eksempel chokolade, citron eller æble," siger Lawant og Shayar.

Publiceret 08 June 2018 11:45