Her er en af Niels Carstensens naboer i gang med en le og en rive.

Her er en af Niels Carstensens naboer i gang med en le og en rive. "Det er vildt sjovt at slå med le, og det er god fysisk træning," siger 33-årige Niels Carstensen. Pressebillede

Fra mælkebøtteørken til smuk eng: 'Hvem vil slå hø med le?'

Niels Carstensen fra Gram vil gerne gøre en græsmark til en blomstrende smuk eng. Han søger andre, der vil være med

Af
Jørgen Bollerup Hansen

Niels Carstensen, der bor Vidjekær 6 i Gram, er ked af et se et grønt område langs med Virringvej ligge med strid græs og mælkebøtter, når de egentlig kunne være en smuk eng med et vandhul.

Han har derfor fået Skanderborg Kommune med på et tiltag, der starter lørdag 9. juni kl. 10 ved vandhullet i det grønne område.

Her håber han, at flere lokale borgere vil være med til at genoprette den mangfoldige natur. Det skal ske ved at slå det stive hundegræs med le og rive det sammen, så det kan bruges som hø.

Til formålet har han fået doneret fem sæt leer og høriver, og så vil han selv stille op med en grill og lidt spiseligt og drikkeligt.

For bierne og blomsterne

I tre år har Niels Carstensen boet i bofællesskabet på Vidjekær. Da han i radioprogrammet 'Natursyn' på P1 hørte en udsendelse om, at bierne har det hårdt i den danske natur og at mangfoldigheden af planter bliver mindre - det man med et teknisk ord kalder for biodiversiteten. Ja så fik han ideen til selv at gøre noget mod den uheldige udvikling. Og fik øje på marken langs Virringvej.

"Kommunen har hidtil slået græsset med deres maskiner og har ladet det afklippede græs ligge på marken. Efter råd fra en af kommunens biologer, har jeg fået at vide, at græsarealet skal udpines og slås på en mere skånsom måde. Så vil der formentlig efter et par år kommer en meget mere alsidig vegetation, da de mere lyskrævende og sarte planter vil få en chance," siger Niels Carstensen.

Ideen er at etablere et frivilligt høslætlaug, der to gange om året slår græsset med le og river det sammen til hø, der fjernes fra marken.

"Derfor vil jeg også gerne efterlyse en, der er interesseret i at aftage høet," siger Niels Carstensen.

Der er blandt andet et vandhul i det grønne område - og det er her, man skal møde lørdag 9. juni kl. 10, hvis man vil være med. Pressebillede

Der er blandt andet et vandhul i det grønne område - og det er her, man skal møde lørdag 9. juni kl. 10, hvis man vil være med. Pressebillede

Der er cirka én tønder land, og han har fået at vide, at det cirka kan indbringe to ton hø.

"Og det er altså noget mere, end jeg kan bruge. Hjemme hos os har vi kun et par høns," siger han.

Alle kan lære det

Han har selv to leer, og han håber, der mindst vil være 10, der er interesseret i at deltage.

"Det vil være oplagt, at vi slår os sammen to og to. Så kan én slå græsset, mens en anden kan rive det sammen," siger han.

Han er parat til at give de interesserede en oplæring i brug af en le.

"Det er ikke så nemt. I begyndelsen kommer man nemt til at ramme jorden. Men alle kan lære det, og alle kan være med i det omfang, de har tid, lyst og kræfter. Og det er ikke farligt," siger Niels Carstensen.

"Det er nogle meget flotte le'er, vi har fået af Skanderborg Kommune. Rolls Royce-udgaver."

Efter planen skal græsset slås igen i september.

Publiceret 02 June 2018 11:45