"Det er meget positivt, bygningen er rykket frem, så den generer færre. Men der er ingen udvikling, uden det påvirker noget," sagde en mandlig tilhører. På billedet Claus Leick (SF), der bød velkommen til borgermødet. Foto: Boll-

Nærmeste naboer føler sig lidt snydt

Der er kritik af den måde, Skanderborg Kommune tolker højden på et nybyggeri ved Torvet

Af
Jørgen Bollerup Hansen

Der var både ros og kritik af det nye lokalplanforslag for et nybyggeri på Torvet 5 i Galten, da Skanderborg Kommune mandag holdt et borgermøde om forslaget i Biohuset, hvor der mødte knap 40 beboere frem.

Mødet handlede om det reviderede forslag, der har ændret det oprindelige lokalplanforslag.

Det mest centrale er, at bygningen rykkes frem til Torvet, så der indrettes p-pladser på bagsiden og ikke på forsiden.

Derved vil skygge- og indbliksgener blive mindre for en række naboer, der får større afstand til byggeriet.

Samtidig er forslaget ændret, så der ikke må bygges med fladt tag i fem etagers højde på det højeste. I stedet må der ifølge forslaget 'kun' bygges i 4,5 etager mod Torvet og 3,5 etager mod nord - og kun med saddeltag.

Men mødet afslørede, at der ikke er en klar definition på, hvad det vil sige, at huset må være i 3,5 og 4,5 etager højt.

"Når jeg ser på forslaget, ser bygningen ud til at være højere end det første forslag," sagde en kvindelig tilhører.

Det fik hun bekræftet, at hun har ret i. Forstået på den måde, at tagrenden på den bygning, der er tegnet indenfor rammerne af det nye lokalplanforslag, er lavere end de tidligere fem etager. Men tagrygningen er højere.

Det er der en naturlig forklaring på, sagde Mikkel Lindskov Petersen, der er leder af kommunens planafdeling.

For det første findes der ikke én vedtaget definition af, hvordan man måler en "halv" etage. I Planloven måler man højden på en halv etage øverst på et hus med saddeltag ved at måle fra nul i normal tagrendehøjde. Det betyder, at øverste etage får en skunk.

I Byggeloven måler man i stedet højden på en halv etage øverst på et hus ved at måle fra et punkt 1,25 meter over den sædvanlige tagrendehøjde - så husets tag starter det højere, og huset kan få en forhøjet øverste etage.

Heril kommer, at Skanderborg Kommune har sendt et forslag til lokalplan ud med et eksempel på en bygning, der går højere end Byggelovens definition af en halv etage. Nemlig en bygning, hvor saddeltaget starter 1,5 meter over gulvhøjde på øverste etage.

Dermed kan lejligheden på øverste etage indrettes uden skunk, og sælges med et etageareal, så alle m2 tæller med.

"Nul bør måles fra gulvhøjde. Jeg synes, det er lidt snyd," sagde en af naboerne.

"Det er dybt krænkende, at beboerne i så højt et hus kan kigge ned i mit køkken og badeværelse," sagde en nabo. Foto: Bollerup

En anden mente, politikerne og kommunens planafdeling har valgt helt at se væk fra de mange indsigelser, der kom mod højden på byggeriet i det første lokalplanforslag.

Claus Leick (SF), der er formand for byrådets Miljø- og Planudvalg, erkendte, at han ikke har haft helt styr på definitioner af "en halv etage".

"Men det ér noget, vi kan vælge at justere," sagde han.

Enkelte tilhørere roste det nye lokalplanforslag, at det sikrer, der er en bygherre, der vil bygge flere boliger i midtbyen. Og at det er mere skånsomt.

Publiceret 29 May 2018 16:00