Hylke fik i 2016 prisen som Europas bedste varmepumpe-by. Nu har Tebstrup og de øvrige byer i området Ejer Bjerge også fattet interesse for varmepumper. Foto: Grethe Bo Madsen

Hylke fik i 2016 prisen som Europas bedste varmepumpe-by. Nu har Tebstrup og de øvrige byer i området Ejer Bjerge også fattet interesse for varmepumper. Foto: Grethe Bo Madsen

Sig farvel til oliefyret:

Klimavenlig varme til Ejer Bjerge

Energigruppen Ejer Bjerge inviterer til borgermøde i aften om varmepumper

Af
Grethe Bo Madsen

Fjernvarmerørene kommer ikke til at sno sig rundt i Ejer Bjerge til landsbyerne Tebstrup, Ejer, Ris og Tåning, og det har vakt opmærksomheden for alternative varmeløsninger hos de omkring 360 husejere i området, som ifølge BBR stadig har et oliefyr.

Når det engang skal skiftes, bliver det nemlig op til den enkelte husstand selv at finde en miljøvenlig varmekilde.

Derfor inviterer Energigruppe Ejer Bjerge nu til borgermøde om varmepumper torsdag 3. maj klokken 19 i Tebstrup Forsamlingshus.

Her fortælles der først helt konkret om, hvad en varmepumpe egentlig er, og hvilke forskellige typer der findes. Derefter præsenteres varmepumpeløsninger fra fire forskellige firmaer.

Gennem længere tid har Energigruppe Ejer Bjerge arbejdet sammen med kommunen og en ekspert fra Teknologisk Institut for at finde velegnede varmepumpeløsninger, og nu er gruppen klar til at vise, hvad de har fundet ud af sammen de med de udvalgte leverandører af varmepumper.

Blandt andet har fire forskellige varmepumpeleverandører givet tilbud til de samme to boliger i Tebstrup, og det gør det meget nemmere at sammenligne varmepumpeløsningerne.

De udvalgte varmepumpeleverandører deltager også på mødet og viser deres produkter. Leverandørerne har også givet priser med rabat, hvis de skal levere 10, 30, 50 eller 100 varmepumper til samme område.

”Jeg har længe ønsket mig et godt og miljøvenligt alternativ til mit oliefyr, men det har været svært at vælge. Det har vi arbejdet med i Energigruppen, hvor vi har overvejet mange muligheder. Nu er jeg endelig klar til at vælge. Det er en lettelse,” fortæller Søren Krause fra Energigruppen, som har lagt hus til tilbuddene.

Den store interesse for varmepumper handler først og fremmest om, at det er en klimavenlig varme-løsing, der blandt andet kan sættes til at køre, når der er overskud af vindmøllestrøm i el-nettet.

Varmepumper får cirka 3,5 gange mere varme ud af strøm end traditionelle el-radiatorer.

I modsætning til træpillefyr kan varmepumper klare sig selv, og de har ingen udledning af røg og partikler.

Man skal dog være opmærksom på at sætte varmepumpens ude-del sådan, at lyden fra den ikke generer naboen. Det kan man klare ved placering, afstand eller støjskærm til naboen samt et underlag, som ikke reflekterer lyden.

”Det er dejligt, at vi nu er kommet så langt, at vi kan præsentere konkrete muligheder for husejere med oliefyr. Ud fra et klima- og miljømæssigt hensyn skal man hellere vælge varmepumpe end et pillefyr, der bruger af en knap ressource (træ, red.) og udleder partikler til omgivelserne. Jeg håber, at mange springer på og går med til at købe varmepumper i fællesskab,” lyder det fra Susanne Skårup, klima- og energimedarbejder ved Skanderborg Kommune.

Interesserede kan tilmelde sig borgermødet via Skanderborg Kommunes hjemmeside.

Publiceret 03 May 2018 08:00