Værdicentralens leder, Jeppe Vestergaard (tv) sammen med konservator Hans Viborg Kristensen fra Naturhistorisk Museum, som straks sagde ja-tak til at overtage ansvaret for den smukke elfenbenstand.

Værdicentralens leder, Jeppe Vestergaard (tv) sammen med konservator Hans Viborg Kristensen fra Naturhistorisk Museum, som straks sagde ja-tak til at overtage ansvaret for den smukke elfenbenstand.

Elfantstødtand nær endt i småt brandbart

Personalet på Værdicentralen i Skanderborg tabte underkæben, da der dukkede en stødtand fra en elefant op blandt de indleverede genbrugsvarer

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

 

Det er ikke hver dag, der dukker en 80 centimeter lang tand op på Værdicentralen, og selv om genbrugsmekkaet tit praler lidt med at have stort set alt på hylderne, så var leder Jeppe Vesterggard godt klar over, at en elefantstødtand, den går ikke.

 

”Faktisk blev stødtanden indleveret som genbrug i Værdiparken, og det er personalet der, som sendte den videre til os. Desværre ved vi ikke, hvem der indleverede den, eller om vedkommende har haft dokumentation på stødtanden eller vidst noget om, hvor gammel den er. Derfor var vi godt klar over, at vi ikke kunne beholde den,” forklarer Jeppe Vestergaard.

 

LÆS OGSÅ: Drømmejob blandt genbrugsguld 

Årsagen er, at handel med elfenben ifølge Washington-konventionen (CITES) er ulovlig.

I første omgang kontaktede Værdicentralen Miljøstyrelsen, for at høre, hvad de skulle stille op med den smukke stykke elfenben.

 

”De ville dog ikke modtage den, men henviste os til Naturhistorisk Museum. Her var de også lidt lunkne til at begynde med, for museet modtager tit kopier og mente, at den sikkert var uægte, men interessen voksede mærkbart, da de fandt ud af, at tanden skam er helt ægte,” fortæller Jeppe Vestergaard, der kalder stødtanden for det mest eksotiske, de til dato har modtaget på Værdicentralen.

 

På Naturhistorisk Museum er stødtanden indtil viderer endt hos kurator Hans Viborg Kristensen.

 

”Vi har ikke aktuelle planer om at udstille den, da vi har andre eksemplarer udstillet. Istedet vil vi bruge den fremover til undervisningsbrug i vores skuletjeneste,” oplyser han.

 

Ifølge Hans Viborg Kristensen behøver stødtanden ikke at være ulovligt importeret.

 

 

”Washington-konventionen trådte først i kraft i 1977, og har man papirer på, at den er erhvervet før det tidspunkt, så er det helt ok at have den og sælge den videre,” forklarer han.

 

”Jeg tror, der enten er tale om en genstand fra et dødsbo, der er blevet ryddet, eller et arvestykke, men ikke længere har ønsket at have stående. Men der kan også være tale om en tyvekost, som tyven nu har fundet ud af, er usælgelig, og derfor ønsker at komme af med.”

Sådan ser stødtanden ud.

Sådan ser stødtanden ud.

Publiceret 13 March 2018 10:00