Karen Ibsen er kontaktperson til Utham, der har boet 19 år i flygtningelejr i Nepal, inden han kom til Danmark for syv år siden. Karen hjælper blandt andet Utham med at læse breve fra danske myndigheder, og de hygger sig sammen.

Karen Ibsen er kontaktperson til Utham, der har boet 19 år i flygtningelejr i Nepal, inden han kom til Danmark for syv år siden. Karen hjælper blandt andet Utham med at læse breve fra danske myndigheder, og de hygger sig sammen.

Flygtningeven:

Jeg blomstrer som menneske

Dansk Flygtningehjælp mangler frivillige til at være netværkspersoner - flere end 20 flygtninge savner en ven i Skanderborg

Af
Erland Rasmussen

Erland Rasmussen

  

“Jeg får ny energi, bliver glad og blomstrer som menneske af at være med.”

 

Karen Ibsen er ikke bange for at bruge store ord, når hun fortæller om, hvad hun får ud af samværet med blandt andre Utham, som er flygtning fra Nepal, og som bor med sin familie i Skanderborg.

 

Det er nemlig meget givende at være ven med en flygtning og hjælpe til, fastslår Karen, som er tidligere pædagog, men i dag aktiv og travl pensionist med et stort hjælpe-gen og mange gøremål som frivillig.

 

LÆS OGSÅ: Syriske flygtninge: Vi er iværksættere

En erfaren frivillig

 

Herunder har Karen Ibsen mange års erfaring lokalt som både kontaktperson og frivillig ven for flygtninge.

Karen Ibsen fortæller om hendes positive erfaringer for at støtte et opråb fra Dansk Flygtningehjælp til borgerne i Skanderborg om, at der er stor mangel på disse frivillige.

 

“Ræk hånden ud og hjælp med at tage imod de flygtninge, der har fået ophold i Danmark og skal bo her,” lyder opfordringen.

 

Dansk Flygtningehjælp fastslår samtidig, at danske netværkspersoner er helt afgørende for integrationen.

Sådan hjælper de frivillige

 

En frivillig ven eller netværksperson hjælper med mange forskellige dagligdags gøremål.

Det kan eksempelvisvære at læse breve på dansk fra kommunen.

Eller helt lavpraktisk: Hvordan skifter man en sikring, hvis lyset er gået.

 

“Primært handler det om at tale dansk med den pågældende, for det er også den bedste måde at træne sproget på,” fortæller Karen Ibsen.

 

Overfor sidder 26-årige Utham, der kom til Danmark for syv år siden fra en flygtningelejr i Nepal og nikker, mens han i øvrigt drikker kaffe og spiser smørkage nøjagtigt ligesom os andre.

 

“Det er meget vigtigt at have en netværksperson. Husk på, at man som flygtning har brug for hjælp til alt,” understreger Utham, som ofte ringer til Karen, når han har brug for hjælp.

 

Møderne foregår ikke kun hos Karen. Det kan også være hos Utham.

 

“Vi kan lave en masse ting sammen, måske inviteres der til mad eller man går en tur. Det er lidt ligesom at blive en del af familien,” uddyber Karen, der sågar har været med til fødsler hos familier, hun har været netværksperson for.

 

Karen henviser også til, at det er utroligt spændende at lære andre kulturer og traditioner at kende, når man bliver inviteret hjem til folk.

Det tager ikke lang tid

 

Karen Ibsen er øvrigt sikker på, at der sidder mange rundt omkring, som meget gerne vil hjælpe.

 

“Men de er bange for, om de har tiden til det. Men pointen er, at du selv bestemmer, hvor meget tid, du vil bruge. Det er noget, man aftaler med den pågældende flygtning,” siger hun.

 

Tidsforbruget kan være et par timer en gang om ugen eller et par gange om måneden.

 

Man skal ikke være bange for at blive bundet af det, selv om det er en god ide at ses regelmæssigt.

 

“Det handler om at drikke en kop kaffe, snakke lidt dansk, læse et par breve, og så udvikler det sig derfra,” lyder erfaringen fra Karen Ibsen.

 

Det er både enlige flygtninge og familier, som søger venner. Derfor kan man som frivillig både melde sig alene eller sammen med sin familie.

 

Netværk er afgørende for integration, mener eksperter.

 

“Det er altafgørende, at flygtninge får en form for netværk. Det giver tryghed og fornemmelse af, at man hører til, at man ikke er alene. Netværket er nøglen til et godt liv i det danske samfund. Det frivillige møde er vigtigt, fordi man som flygtning har brug for det medmenneskelige møde med en, som viser omsorg af egen fri vilje,” siger psykolog og integrationsekspert Mozhdeh Ghasemiyani.

 

Sådan hjælper du

  • Når man er matchet med en flygtning, bestemmer man selv, hvad man vil lave sammen.
  • Hvert match bygger på gensidig kemi og interesser.
  • Interesserede kan høre nærmere og tilmelde sig hos Karna Friis, som er lokal koordinator, på E-mail: karna@k-one.dk

 

Publiceret 08 March 2018 11:45