Mange mennesker mødte op, da Banedanmark i januar inviterede til borgermøder på Fælleden i Skanderborg om den planlagte nye bane mellem Hovedgård og Hasselager. Foto: Grethe Bo Madsen

Mange mennesker mødte op, da Banedanmark i januar inviterede til borgermøder på Fælleden i Skanderborg om den planlagte nye bane mellem Hovedgård og Hasselager. Foto: Grethe Bo Madsen

Region Midtjylland:

Togbanen Hovedgård-Hasselager kommer først efter 2032

Der er næppe penge i statens togfond til at bygge den planlagte bane mellem Hovedgård-Hasselager før efter 2032, påpeger Region Midtjylland

Af
Af Maria Dalhoff

JP Aarhus

Region Midtjylland vil have hurtige tog mellem Aarhus og København, og derfor støtter regionen den planlagte højhastighedstrækning mellem Hovedgård og Hasselager. Men regionen tror ikke, at strækningen bliver realiseret før efter 2032.

”Med den plan, som er lagt frem, så må vi erkende, at det næppe er sandsynligt, at staten investerer i strækningen mellem Hovedgård og Hasselager inden for den valgte planperiode frem mod 2032,” siger Jørgen Nørby (V), formand for udvalget for regional udvikling, Region Midtjylland, med henvisning til ”Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032”, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen havde sendt i høring med frist mandag.

I planen er netop strækningen mellem Hovedgård og Hasselager placeret under togprojekter, som skal komme efter 2032. Da økonomien i togfonden samtidig ikke er så god som forventet, konkluderer Region Midtjylland, at den omstridte strækning, som både Odder Kommune og Skanderborg Kommune er modstandere af, reelt set er udskudt på ubestemt tid.

Men det ærgrer Region Midtjylland, som i høringssvaret konstaterer, at en togbane mellem Hovedgård og Hasselager er nødvendig, hvis visionen om at nå frem til Odense fra Aarhus på en time skal realiseres.

Uenighed i kontaktudvalget

I indstillingen til regionsrådet fremgår det desuden, at kontaktudvalget i Region Midtjylland, hvilket består af regionsrådsformanden samt de 19 borgmestre fra kommunerne i regionen, ikke er enige om baneprojektet mellem Hovedgård-Hasselager til formentlig omkring 3,5 mia. kr.

”Det er ikke regionens opgave at spille kommunerne ud mod hinanden. Vi har omvendt flere punkter, som vi er enige om i hele regionen,” siger Jørgen Nørby med henvisning til, at kontaktudvalget blandt andet støtter planerne om elektrificering af den eksisterende jernbane mellem Fredericia og Aarhus.

JP Aarhus har forespurgt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, om strækningen Hovedgård-Hasselager først kommer efter 2032.

I et skriftligt svar konstaterer styrelsen, at det endnu ikke er besluttet, hvornår banen skal bygges. Styrelsen henviser samtidig til de planlagte politiske drøftelser om de kommende prioriteringen i togplanen. De politiske drøftelser om nye jernbanestrækninger skal finde sted på Christiansborg i 2019.

Regionsrådet i Region Midtjylland godkender først høringssvaret endeligt onsdag.

 

Publiceret 05 March 2018 18:00