Mohamed Eissa har med hjælp fra folkene fra Egenvirksomhed.nu fået lavet egen hjemmeside, som er www.syreren.dk. Foto: Martin Jørgensen

Mohamed Eissa har med hjælp fra folkene fra Egenvirksomhed.nu fået lavet egen hjemmeside, som er www.syreren.dk. Foto: Martin Jørgensen

Den Syriske Skrædder vil betale tilbage

Mohamed Eissa fra Syrien har med hjælp fra foreningen Egenvirksomhed.nu startet skræddervirksomhed

Af
Af Martin Jørgensen

“Danmark tog sig af mig, da jeg kom til landet. Nu vil jeg betale tilbage.”
Sådan siger Mohamed Eissa, der kom til Danmark i 2014, efter urolighederne i Syriens hovedstad, Aleppo, tog til i 2013. Herefter var 38-årige Mohamed Eissa nødsaget til at flytte til Damaskus med sin familie. Herfra gik turen videre til Tyrkiet, dernæst Grækenland, inden familien i 2014 nåede til Danmark og Skanderborg, hvor Mohamed Eissa NU er bosat med sin kone og deres tre børn.
LÆS OGSÅ: Har du en ledig hånd du vil give til en flygtning
Fire år senere er tilværelsen en ganske anden. Mohamed Eissa forsøger nu at blive selvforsørgende med det, han er bedst til, nemlig at være skrædder.
Efter et halvt år langt praktikforløb hos Strauss Skrædderi i Aarhus C har den 38-årige syrer nu startet Den Syriske Skrædder, hvis lokaler er beliggende i det nyopførte Brabrand Iværksætterhus, der er opført af Brabrand Boligforening i samarbejde med A. Enggaard A/S og Aarhus Kommune.
LÆS OGSÅ: (D)Jan er klar med nål og tråd

“Jeg har valgt at starte min egen virksomhed, fordi jeg gerne vil hjælpe min familie. Jeg vil ikke bare sidde derhjemme, slappe af og lave ingenting,” siger Mohamed Eissa og tilføjer: “Jeg håber virkelig, at det kommer til at gå godt her i virksomheden, så jeg kan hjælpe min familie.”

Udnytte kvalifikationer

Mohamed Eissa er ny i landet, og han har haft brug for hjælp til mange praktiske ting i forhold til at starte egen virksomhed.
Til det har han, blandt andre, haft Metin Aydin fra Egenvirksomhed.nu til at hjælpe. En forening bestående af erhvervsfolk, som vil tage et ansvar for udviklingen af en iværksætterkultur blandt personer på kontanthjælp og integrationsydelse. Metin Aydin har fungeret som mentor og hjulpet med mange ting. Alt lige fra markedsføring til indberetning af moms.
Egenvirksomhed.nu blev på et tidspunkt kontaktet af Mohameds danske kontaktperson, der mente, at de kunne hjælpe ham i gang.
“Mohamed har kvalifikationerne til at kunne drive sin egen virksomhed, fordi han har gjort det i Syrien med succes. Det er ikke alle, der kan drive en virksomhed med 20 personer ansat,” siger Metin Aydin, som derfor satte sig ned sammen med Mohamed og lagde en plan for, hvad der skulle ske med virksomheden.

Praktisk hjælp

Den Syriske Skrædder skal kunne tilbyde noget, som andre skræddere i byen ikke kan. Det var blandt andet det, som de i opstartsfasen lagde stor vægt på.
“Mohamed tager hjem til folk for at lave mål. Han tager ud til folk, taler med dem i døren og tager mål i døren. Det er der ikke andre, der gør. Dermed har han et særligt tilbud, som ingen andre i byen matcher,” fortæller Metin Aydin.
Tilbuddet gælder kunder i Skanderborg Kommune og hele det sydlige Aarhus. Og netop det høje serviceniveau er noget, Metin Aydin mener, er altafgørende for Mohamed Eissa og Den Syriske Skrædder, og han er heller ikke i tvivl om, at Mohamed Eissa nok skal klare sig fremadrettet.
“Han bliver et stort forbillede - ikke kun for sine egne børn - men også for alle andre, der gerne vil løfte sig ud af fattigdom og elendighed,” siger mentoren. Mohamed Eissa håber også meget på, at det kommer til at lykkes for ham:
“Jeg håber, at der vil komme mange kunder, og at det kommer til at gå godt. Jeg vil ikke tilbage og have penge af kommunen. Jeg vil bare arbejde og forsørge min familie.”

Publiceret 15 December 2017 11:45