“Vi arrangerer altid transport med folk, der i forvejen kører turen. For eksempel forretningsfolk, der skal til Sjælland,” siger Thorkild Hagen-Meincke. Foto: Boll-

“Vi arrangerer altid transport med folk, der i forvejen kører turen. For eksempel forretningsfolk, der skal til Sjælland,” siger Thorkild Hagen-Meincke. Foto: Boll-

Fra dåsering til proteser:

Frivillige indsamler dåseringe for at hjælpe ofre for landminer

Skanderborg er blevet center for dyrebare dåseringe, som frivillige indsamler fra hele Danmark

Af
Jørgen Bollerup Hansen

Jørgen Bollerup Hansen

I 2002 startede Inner Wheel Danmark indsamling af dåseringe fra øl- og sodavandsdåser til fordel for proteser til fattige i Thailand.
I dag støttes indsamlingen af en lang række sponsorer samt organisationer, hvoraf mange er tilstede i Skanderborg og Østjylland.
LÆS OGSÅ: Når man er stærk hr man pligt til at være sød 
Indtil for nylig blev dåseringene samlet i en lade på en gård ved Lerbjerg ved Hadsten. Men gården er blevet solgt, og for nylig rykkede det centrale lager for hele landet ind i et hjørne af en lagerhal, som de frivillige organisationer har lånt hos Danske Fragtmænd på Låsbyvej 5.

En 81-årig ildsjæl

En af de lokale tovholdere er 81-årige Thorkild Hagen-Meincke, tidligere mangeårig folkeskolelærer på Morten Børup Skolen.
Og han vil gerne slå et slag for, at endnu flere samler dåseringe og afleverer dem til det godgørende formål. Man er velkommen til at aflevere dem direkte til hans privatadresse på Skovbrynet 6.
“Forleden kørte der en bil ind i min carport med 157 kg dåseringe. Det var en repræsentant for Polioforeningen, der havde lavet en indsamling.”
“Og for tre uger siden flyttede vi lageret fra Lerbjerg til skanderborg. Vi er så heldige, at vi kvit og frit får lov at lån et hjørne i en lagerhal hos Danske Fragtmænd i de gamle haller, der tidligere rummede Bloms Fabrikker, hvor de arbejdede med de store metalting og maskiner,” siger Thorkild Hagen-Meincke.
Cirka tre gange om året, fire hvis de er heldige, kører de frivillige mellem 3.500 og 5.000 kg dåseringe til et skrotfirma, der betaler otte kr. pr.kg, hvis metalringene er rensede.
“Og vi renser dem altid,” siger Thorkild Hagen-Meincke.
“Det er et specielt metal, der blandt andet er god til at bruge i proteser, men også til bolte og møtrikker,” siger han.
“Indsamlingen til proteser begyndte for at støtte ofre for landminer. Men efterhånden er det til mennesker, der har brug for proteser af mange forskellige årsager,” siger han.
Overskuddet overføres ubeskårtet til et hospital i Thailand.

Publiceret 14 December 2017 16:00