DEBAT:

Respekt for de ældre på plejecenter ...

Af
Hanne Stender Damkjær

Byrådskandidat (Å)

Da der søndag blev afholdt vælgermøde på Morten Børup Skolen, blev ældremaden på kommunens plejecentre drøftet.
Flere partier mente, at de ældre selv skulle kunne bestemme menuen. En politiker mente, at det også er vigtigt at holde øje med, at de ældre spiser sund mad.
Som ansat på et af kommunens plejecentre er mine erfaringer følgende:
Et af højdepunkterne på dagen er, når man samles om bordet og skal nyde god mad. De ældre ønsker mad, som den de kender og selv har tilberedt og serveret gennem deres liv. De sætter pris på gode gamle retter som f.eks. frikadeller med kartofler og brun sovs, tarteletter eller risengrød.
Nu skal mere madlavning lægges ud på de enkelte centre igen. I den forbindelse har jeg et stort ønske:
Lad beboerne på de enkelte pleje-afdelinger få mulighed for selv at bestemme menuen. Så kan man sidde samlet omkring bordet og tale om, hvad der skal serveres, næste gang der laves mad på afdelingen. Mange vil kunne komme med ønsker.
Hvis beboerne er for svækkede til at kunne fortælle om det selv, kan man spørge deres pårørende, hvilken mad de sætter pris på.
Mange ældre er småtspisende. Her handler det om, at maden skal friste så meget som muligt, så de spiser mere. Mad som nydes giver livskvalitet og det giver også sundhed.
Lad de ældre selv bestemme. Hvorfor skal de fratages muligheden for dette, fordi de ikke længere magter at lave deres mad selv.
Nærdemokrati kan være mange ting. Dette er et eksempel.
Respekt for vores ældre medborgere bør være i højsædet, når der træffes beslutninger på deres vegne.

Publiceret 20 November 2017 00:00