Marianne Verge har lavet en biografi om Skanderborgs berømte søn, modeskaberen Holger Blom.

Marianne Verge har lavet en biografi om Skanderborgs berømte søn, modeskaberen Holger Blom.

Holger - fra Skanderborg til den store modescene

Holger Blom har fået en biografi, skrevet af Marianne Verge - begge er fra Skanderborg

Af
Biblioteksklumme af Jørgen Bartholdy

ledende bibliotekar Skanderborg Kommune.

Både dem, der tilbringer hver dag på biblioteket og i Kulturhuset ved Byparken, og dem, der kun gæster stedet med større eller mindre intervaller, nyder de usædvanligt smukke omgivelser, placeringen ved Skanderborg sø byder på.

Udsigten er formidabel, men sådan har det ikke altid været.

Fra 1880'erne og cirka 90 år frem lå maskinfabrikken A. Blom & Søn på arealet. Fabrikken var etableret af Andreas Blom, som efter sin deltagelse i krigen i 1864 bosatte sig og etablerede en jernindustri, som allerede i 1883 flyttede til et 1,5 tdr. land stort areal ned mod Skanderborg sø.

I 1887 trådte 2. generation, Christian Blom, ind i virksomheden, som i en periode beskæftigede 200 arbejdere.

Fremtiden lå snart åben for det hastigt voksende familiefirma, for allerede i 1905 fik Christian en søn, Holger, som passende ville kunne overtage ansvaret når den tid kom.
Men det går ikke altid som præsten prædiker, for Holger interesserede sig ikke meget for landbrugsmaskiner og jernstøbning.

Allerede som dreng havde teater og kjolesyning trukket i ham, og efter studentereksamen, manufakturuddannelse og lidt universitetsstudier sprang han ud som dameskrædder, modeskaber og kostumedesigner.

Fra begyndelsen af 30'erne og til sin død i 1965 var han landets førende af slagsen, med et ry der nåede både til Paris og Amerika.

Holger Blom nåede at opleve dameskrædderiet bevæge sig fra at være bredt henvendt til byernes bedre borgerfruer til efter krigen udelukkende at henvende sig til landets absolutte elite fra millionærfruer til kongehuset, og Blom skabte i sine sidste år blandt andet kjolen til Prinsesse Anne-Maries bryllup.

Og nu får Holger Blom så sin biografi. Forfatteren Marianne Verge, der selv er modeuddannet og lokal fra Skanderborg, har skrevet 'Modekongen Holger Blom'. Og den historie er mere end stoffer, drapering og kostumer.

Den er også et kig ind familien Bloms liv og i tilværelsen i Skanderborg op til 2. verdenskrig og i København op til Bloms død, men det er også historien om en ikke fjern fortid i Skanderborg og om vanskelighederne ved at leve som homoseksuel i en lidt nærmere fortid.

Bogen, der bygger på omfattende arkivstudier og interviews, blev officielt udgivet mandag i sidste uge, og det fejrer Museum Skanderborg.

I fredags åbnede museet en udstilling om Blom, og i den forbindelse var der gang i festteltet, hvor man kunne få et indblik i arbejdet med udstillingen, bogen og kjolerne.
Adgang til udstillingens overdådighed af luksuskjoler og kostumer kan fås for ydmyge 70 kroner.

null

Publiceret 12 October 2017 12:15