Alle partier i Skanderborg Byråd står bag en aftale om næste år budget, der rummer en række serviceforbedringer og markante anlægsprojekter.
“Der er en række områder, vi har valgt at trække frem. Ældreområdet får tilført 55 mio. kr. over de næste fire år. skoleområdet 44 mio. kr. og børneområdet 20 mio. kr. over de næste fire år, siger borgmester Jørgen Gaarde (S).
“Jeg vil sige tak til alle partier for et godt, et åbent og trygt forhandlingsmiljø.
Skole og ringvej i Hørning
Jørgen Gaarde præsenterede aftalen sammen med repræsentanter for de øvrige partier ved et pressemøde tidligt onsdag morgen.
Han nævnte her også, at der er et større anlægsbudget i 2018 end de 95 mio. kr., der ellers har været målsætningen. I stedet er der 123 mio. til anlæg over de næste fire år.
“Det betyder, at vi kan færdiggøre renovering og udvidelse af skolerne i Hørning, udvide Herredsvej i Hørning og lave en fremtidssikret plejehjemsløsning i Galten, når vi er færdige med plejehjemsbyggeriet i Ry. Det er et godt budget, men vi bruger ikke alt det, vi kunne have gjort. Når man taler om råderum, så efterlader vi mellem fem og 10 mio. kr. ud af det, vi vinder ved selvbudgettering, til det kommende byråd, så det ikke skal være presset fra start,” sagde Jørgen Gaarde.
DF er svært godt tilfredse
Martin Frausing Poulsen (DF) siger, at han især er glad for det løft, børne- og ældreområdet får. Et særligt punkt, som DF har foreslået, er fri drikke til alle ældre på plejecentrene. Det gennemføres nu.
“Vi havde også ønsket billigere døgnpakker, og der kommer nu en besparelse på 12 kr.. Det er ikke meget, men trods alt 4.3000 kr. på et år," siger Martin Frausing Poulsen.
Desuden glæder det ham, at socialeudvalget skal forholde sig til, hvordan plejehjemsbeboere kan få hjælp til eksempelvis at få bragt urinprøver til egen læge.
Venstre: Tunnel til Veng
“De ekstra penge til folkeskolerne betyder, at vi får sat trivsel i fokus. Og her skal elever og forældre involveres,” siger Søren Erik Pedersen (V) - der også glæder sig over, at der er penge til en tunnel under Låsbyvej ved Veng Skole.
Jens Szabo (V) peger på det positive, at der også er penge til flere voksne pr. barn i dagpasningsområdet.
“Og til børn og unge med særlige behov,” siger Jens Szabo.
Det handler blandt andet om mere forebyggelse.
“Der er behov for, at alle børn trives, det så vi i Ry-sagen," siger Jens Szabo.
Venstre glæder sig desuden over, at der er penge til at nedbringe sagsbehandlingstiden i landzonesager og §50-undersøgelser. At der afsættes 20 procent ekstra til vedligeholdelse af bygninger, og at skolernes behov for bedre rammer skal analyseres.
Enhedslisten er med
For to år siden stod EL uden for budgetforliget, i 2018 er partiet med.
“Det er vi ud fra, at vi går imod de mindste forringelse og for de mindste forbedringer,” siger Maria Temponeras (EL).
“Der er vigtigt, vi får flere voksne pr. barn i vuggestuer og børnehaver. Det er en vigtig investering. Og så forpligter vi os til at lave en endnu mere ambitiøs klimaplan og beskyttelse af naturen, selv om vi allerede gør det rigtig godt.”
“Vi får også socialpsykiatriske væresteder i Hørning og Galten og en undersøgelse om hjemløse og om behovet for psykologisk rådgivning for 18-25 årige,” siger hun.
Penge til Kulturhuset
Tage Nielsen (R) noterer sig, at byrådet siden kommunesammenlægningen har sænket og sænket serviceniveauet ved besparelser.
“Det her er det første budget, hvor vi ikke skal spare. Det er et meget solidt og ansvarligt budget, og vi har endda en tro på, at året ender mere positivt,” siger Tage Nielsen.
Det glæder ham, der er ekstra penge til kulturen, som han ser som en investering i fremtiden.
“Kulturhuset får nu penge til den sidescene, man har ønsket i mange år som en stor hjælp til de frivillige, og til en kobling til Søbadet.” siger han.
Make Hørning great
SFs Claus Leick er især glad for, at grundvelfærden - som han kalder det - får et løft. Og at der er 20 mio. kr. til flere cykelstier og til omlægning af Adelgade med cykelbaner og pullerter, som foreslået i projektet 'Heslig Smuk'. Og at der er ekstra penge til både skoler, omfartsvej og haller i Hørning.
“Hørning får en større del af budgettet end andre lokalområder. Man kan nærmest tale om 'Make Hørning great again'. Men der er også et efterslæb,” siger han.
Han fremhæver beslutningen om øget grøn omstilling samt øget fokus på dialog med borgere og råd.
“Og så skal vi se på åbningstiden på Fælleden. Her har jeg en forventning om, at vi afskaffer onsdag som lukkedag,” siger han.