Henrik Funder opfordrer partierne i finanslovsforhandlingen til at tilgodese puljer for jobskabelse i yderområder og ansættelse af akademikere. Arkivfoto

Henrik Funder opfordrer partierne i finanslovsforhandlingen til at tilgodese puljer for jobskabelse i yderområder og ansættelse af akademikere. Arkivfoto

Skanderborg og Aarhus løber med jobvæksten

Udviklingen i private job viser store forskelle mellem kommuner

Skanderborg Kommune har haft en vækst i antallet af arbejdspladser i den private sektor på 13 procent i perioden 2011 til 2016.
 
Det svarer til en fremgang på over 600 privatansatte, og er den største vækst blandt kommunerne i Region Midtjylland ifølge fagforeningen Djøf.
 
Aarhus Kommune ligger på en andenplads med en fremgang på otte procent, svarende til over 7.000 nye job.
 
I bunden ligger Samsø og Struer Kommuner med et tab på 18 og 16 procent i antallet af private arbejdspladser. Samlet har der været en fremgang på 2,7 procent i hele regionen.
 
Tallene er fra Danmarks Statistiks lønmodtagerregister og er de nyest tilgængelige.
 
“Selv om det generelt går godt for dansk økonomi og beskæftigelse, er der store variationer mellem kommuner og regioner. Varig vækst i en kommune er helt uundgåeligt afhængig af antallet af private job, der bliver skabt. I Djøf ønsker vi et sammenhængende Danmark i balance, og det er helt åbenlyst, at der skal gøres en ekstraordinær indsats for at styrke den private vækst,” siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat.
 
Den nye opgørelse fra Djøf har også kigget på udviklingen i antallet af akademikere ansat i den private sektor i de enkelte kommuner.
 
Her ligger Skanderborg Kommune også i top med en vækst på hele 57 procent i årene 2011 til 2016, mens de efterfølgende pladser bliver taget af Aarhus og Viborg Kommuner med 30 og 29 pct. I hele regionen er væksten i medarbejdere med en lang videregående uddannelse 22 procent.
 
“Det er en god og sund udvikling. Når virksomheder begynder at ansætte medarbejdere med en akademisk uddannelse til at styrke deres produkt- og forretningsudvikling, markedsføring, kundekontakt mv. kan vi se, det har en positiv udvikling på væksten og beskæftigelsen. En akademikere trækker job med sig til 4,5 nye medarbejdere – fortrinsvis faglærte og ufaglærte, og mindre virksomheder, der ansætter akademikere, har en vækst, der er 38 procent højere end virksomheder uden akademikere, påpeger Henrik Funder.
 
boll-

null

Publiceret 27 September 2017 10:00