Smukfest satte to tons mad i FødevareBanken

Udsatte borgere får glæde af den mad, som festivalgæsterne ikke fik spist. For tredje år i træk var FødevareBankens frivillige trukket i arbejdstøjet efter årets festival

Af
Tekst og foto af Alexandra Bach

Det er mandag, og blot en dag siden, at festivalen var i gang. Nu er festen slut, og folk er taget hjem. Tilbage på pladsen er frivillige medhjælpere i gang med at rydde op og pakke ned, så bøgeskoven igen kan komme til at ligne sig selv.
 
Men blandt dem er også nogle andre frivillige med et helt andet formål. De kommer fra FødevareBanken og er for tredje år i træk på Smukfest for at indsalme overskudsmad fra boderne til socialt udsatte i Midt- og Nordjylland.
 
Hans Bloch er en af de 10 frivillige, som søndag og mandag indsamler overskudsmad. For ham handler det om at give noget tilbage.
 
“Jeg har forladt arbejdsmarkedet og er pensionist. Hvis det er gået én rimelig godt her i livet, så er det jo en slags payback til samfundet. Når vi er ude på ture og levere maden, så er det ligesom at være julemanden en gang om ugen, fordi de bliver så kisteglade over alle de ting, som de får,“ siger han og fortæller, at de frivillige fra FødevareBanken allerede startede søndag klokken syv med at indsamle mad.

Sidste bod imod madspil

Efter mange timers hårdt arbejde på pladsen både søndag og mandag, mangler de frivillige heldigvis kun et sidste stop inden turen går til Aarhus, hvor FødevareBanken holder til.
 
Mucho Nacho er en af de 12 boder, der har doneret overskudsmad til de udsatte. Her står ejeren Sanne Røge Gammelgaard klar med avokadoer, løg og vandmeloner.
 
Hun driver Mucho Nacho sammen med sin mand og fortæller, at de donerer mad, fordi det er umuligt for dem selv at spise det, medmindre de vil leve af gratineret ost i et år. Derfor er de glade for FødevareBankens arbejde på Smukfest.
 
“Hvis ikke FødevareBanken var her til at aftage det og bruge det til et godt formål, så kunne vi være nødsaget til at smide det ud, for vi har bare ikke kapaciteten hjemme til at kunne opbevare det, og vi kan heller ikke selv nå at spise det,” fortæller hun.
 
Derfor giver det god mening at donere det væk.
 
“Jeg synes, at det er helt vildt rart, at der ikke skal være så meget madspild, og så går det ovenikøbet til et godt formål. Det giver bare god mening at give det væk for alternativet er jo, at det går til spilde,” siger Sanne Røge Gammelgaard.
 
Efter indsamlingen hos Mucho Nacho er de frivillige klar til at vende snuden mod Aarhus, hvor alt maden skal ind omkring FødevareBankens lager i Aarhus Nord for at blive scannet ind.
 
Her står driftchef Jesper Kinnerup klar sammen med andre frivillige til at modtage overskudsmaden fra Smukfest. Først bliver maden scannet ind og så ud igen, når det skal afsted. På den måde ved FødevareBanken nemlig præcis, hvilke varer der kommer hvorfra og hvor de kommer hen.
 
Imens de frivillige går i gang med at klargøre den første varevogn, der skal køre overskudsmad ud til modtagerne, fortæller Jesper Kinnerup, at FødevareBanken i år kan hjælpe cirka 3.367 udsatte med overskudsmaden fra Smukfest.
 
“Sidste år havde vi 42 modtagerorganisationer på tilsvarende tidspunkt. I år er tallet stedet til 65. Det betyder flere ting. Blandt andet har vi været så heldige at få nogle flere gode samarbejder med forskellige fødevareproducenter og derfor får mere mad ind. Derfor kan vi udvide og køre ud til flere forskellige steder, hvilket betyder, at flere kan få del i overskudsmaden fra festivalen,” forklarer han.

De frivillige arbejder normalt et par timer om ugen. Under Smukfest er det blevet til lidt mere, men den fælles holdning er, at det giver mening at hjælpe.

De frivillige arbejder normalt et par timer om ugen. Under Smukfest er det blevet til lidt mere, men den fælles holdning er, at det giver mening at hjælpe.

Et smukt samarbejde

Derfor er han også glad for samarbejdet med Smukfest.
 
“Det er tredje gang, vi er på Smukfest, og vi har et rigtig godt samarbejde med dem. Smukfest er en af perlerne på en lang snor, som gør, at vi kan komme ud til så mange mennesker hver dag,” understreger Jesper Kinnerup.
 
Han fortæller, at de frivillige søndag fik indsamlet et tons overskudsmad på festivalen, og at der nok kommer mere ind.
 
FødevareBanken har indtil nu i år modtaget 215 tons overskudsmad fra andre organisationer. Overskudsmaden fra Smukfest er derfor ikke mængdemæssigt det, der gør den store forskel, men det er et vigtigt delelement, understreger Jesper Kinnerup.
 
Til gengæld er FødevareBanken rigtig glad for samarbejdet med Smukfest, fordi det giver nogle varierede varer.
 
“Det, vi kan se, er, at vi har fået en hel del æg og kød. Det er noget, som vi ikke får så ofte. Det gør bare, at vores modtagere rigtig godt kan lide at få varer fra Smukfest, for så kommer der noget, de måske ikke ser så tit,” fortæller han.
 
Ifølge Jesper Kinnerup, betyder samarbejdet med Smukfest også noget på den lange bane.
 
“Det betyder meget for os at være synlige, fordi det øger folks kendskab til FødevareBanken, hvilket betyder, at også andre virksomheder, som arbejder med fødevarer, begynder at få et indtryk af, hvem vi er, og begynder at kontakte os. Det har vi allerede oplevet, at nogle af dem gør. Så på den måde betyder det noget,” konstaterer han.
 
“Målet er jo at finde endnu flere til at donere mad. Det er det, vi jagter i øjeblikket,” siger han.

Driftschefen Jesper Kinnerup fortæller, at samarbejdet med Smukfest betyder, at FødevareBanken modtager varer såsom kød, grønsager og æg, som de ellers ikke får meget af.

Driftschefen Jesper Kinnerup fortæller, at samarbejdet med Smukfest betyder, at FødevareBanken modtager varer såsom kød, grønsager og æg, som de ellers ikke får meget af.

Giver mening

FødevareBankens arbejde giver ifølge Jesper Kinnerup mening på flere parametre.
 
“For det første hjælper vi fødevareindustrien med de varer, som de af forskellige årsager ikke kan komme af med på det normale marked. Det har så den effekt, at vi kan levere varer videre til organisationerne, der arbejder med de socialt udsatte. Og der er ingen tvivl om, at det betyder rigtig meget for dem at få et godt måltid mad,” siger han.
 
“Det betyder rigtig meget for ensomme og udsatte, at de kan mødes omkring det her måltid, for maden samler folk og skaber god stemning. Maden er faktisk hele omdrejningspunktet,” understreger han.

Hos Kirkens Korshær, Tre Ege, i Brabrand er de utroligt glade for at modtage overskudsmad fra Fødevarebanken.

Hos Kirkens Korshær, Tre Ege, i Brabrand er de utroligt glade for at modtage overskudsmad fra Fødevarebanken.

Første stop - Tre Ege

Lige akkurat som Jesper har talt færdigt, er bilen pakket og klar til at køre ud til første stop i Aarhus: Kirkens Korshærs Herberg, Tre Ege i Brabrand, som er et midlertidigt botilbud for hjemløse.
 
Her bliver FødevareBankens frivillige mødt af køkkenleder Christina Tollak, som sætter pris på samarbejdet med FødevareBanken.
 
“Det betyder, at vores mad bliver lidt mere inspireret, fordi vi får mange forskellige produkter, blandt andet rigtig mange grøntsager og mælkeprodukter, vi kan bruge. Det gør, at det ikke kun er sovs, kartofler og kød, men at vi også får mulighed for at lave nogle andre ting,” siger hun.
 
Hos Tre Ege koster et måltid varmt mad 30 kroner. Derfor betyder det meget, når der kommer varer fra Smukfest, for så kan Christina Tollak sætte en masse gratis mad frem på bordene, som de hjemløse kan spise løs af.
 
“Det jo guld værd for dem, når de ikke har så mange penge, for det har man jo ikke, når man er hjemløs. Og så giver det også tilfredse beboere, for der er knapt så mange konflikter, når maven er fyldt,” fortæller hun.
 
Nu er dagens første gode gerning gjort, men de frivillige er langt fra færdige, de skal nemlig videre rundt og mætte maver.


Vidste du at Fødevarebanken...

  • Er en frivillig nonprofit organisation, som blev stiftet i København i 2008.
  • Leverer overskudsmad til mere end 150 modtagerorganisationer på landsplan, som arbejder med socialt udsatte.
  • Har modtagere såsom varmestuer og væresteder for hjemløse, krisecentre, væresteder for psykisk sårbare m.v.


Kilde: FødevareBanken

Publiceret 18 August 2017 12:00