I Adelgade har Skanderborg Hørning Produktionsskole været i fuld sving med at pynte op, inden festivalen går i gang. Foto: Alexandra Bach

I Adelgade har Skanderborg Hørning Produktionsskole været i fuld sving med at pynte op, inden festivalen går i gang. Foto: Alexandra Bach

Smukby 2017:

Byfesten hvor alle er inviteret

Når festivalen løber af stablen i uge 32, er det ikke kun i Bøgeskoven, at der er fest og farver, også midtbyen forvandles til Smukby

Af
Foto og tekst af Alexandra Bach

Forretningerne i Skanderborg midtby er i fuld sving med forberedelserne til dette års Smukby. Et tiltag hvor også midtbyen klæder sig på til en uge med flere tusinde mennesker i Skanderborg. Forskellen på festivalen og Smukby er bare, at her kan alle deltage i festen, uanset om man har et armbånd eller ej.
 
“Det er et forsøg på også at lave en fest i byen både for Smukfestgæsterne og for borgerne i byen og omegn,” siger Vibeke Guldborg Breuerbach, der er tovholder på projektet.
 
Hun når lige at fortælle om tirsdagens program, da hun stopper op og siger, at vi da vidst hellere må få programmet tilsendt, hvilket tyder på, at det igen i år er fyldt. Hun fortæller dog, at der i år generelt er mere musik.
 
“Helt generelt har musikprogrammet fået et stort løft opad. Overordnet set er der musik fra tirsdag til lørdag. Blandt andet spiller Mike Tramp, Kulturskolens unge bands, Lune Carlsen og 1. 2. og 3. pladsen fra MGP, så der bliver gang i den,” siger hun.

Ny øl og livestreaming

Men det er også muligt at opleve lidt af Smukfest. Skanderborg Bryghus, som er en ny spiller til Smukby, lancerer nemlig torsdag klokken 16.30 en ny øl og livestreamer en koncert på Kulturtorvet.
 
“De laver livestreaming af den koncert, som Peter Sommer spiller ude i Bøgeskoven, så her kan man altså opleve koncerten på en storskærm samtidig med, at de lancerer denne her nye Skanderborg-øl,” fortæller hun.

Hos Zjoos er der igen i år fodbad til alle udenfor butikken. Foto: Alexandra Bach

Hos Zjoos er der igen i år fodbad til alle udenfor butikken. Foto: Alexandra Bach

Fokus på børnene

Vibeke Guldborg Breuerbach fortæller, at der til Smukby også er et stort fokus på børnene, som er ikke er til festival.
 
“Når deres forældre er i skoven, så er der en fantastisk fest linet op på Kulturtovet, så de bedsteforældre, der er sat til at passe dem, også har noget at gøre med. For når deres forældre render rundt i skoven, skal de jo også have en fest,” siger hun.
 
Fredag og lørdag er der ifølge Vibeke Guldborg Breuerbach sat rigtig meget fokus på børnene. Fredag vil der være en stor børnefest på Kulturtorvet. Blandt andet kommer klovnen Pedro og Mek Pek. Lørdag er den helt store afslutning med MGP show.
 
“Det plejer at være et kæmpe stort tilløbsstykke, når de går på,” konstaterer hun.

I tøjbutikken Mamelukken står Inger Gammelgaard og Naja Nygaard klar til at holde 50’er fest. Foto: Alexandra Bach

I tøjbutikken Mamelukken står Inger Gammelgaard og Naja Nygaard klar til at holde 50’er fest. Foto: Alexandra Bach

Butikkerne klar til byfest

Udover det officielle Smukby program fortæller tovholderen, at også mange af butikkerne har valgt at være med i festlighederne.
 
“Fra den 7. august og frem er butikkerne kommet i festhumør og sætter en masse forskellige sjove oplevelser ud foran butikken. Så Smukby bliver altså en blanding af musik og en masse små finurlige oplevelser,” konstaterer hun.

Jens Juhl fra Chokolade-fabrikken fortæller, at der vil være tilbud i uge 32, som passer til vejret. Foto: Alexandra Bach

Jens Juhl fra Chokolade-fabrikken fortæller, at der vil være tilbud i uge 32, som passer til vejret. Foto: Alexandra Bach

50’er fest og fodbad

En af butikkerne, som er klar til Smukby, er Mamelukken i Adelgade. Inger Gammelgaard, som er indehaveren, fortæller, at de i butikken holder en 50'er fest. Der vil være tema med 50'er musik. Og så er der bestilt nye 50'er kjoler hjem i anledningen.
 
“Vi elsker jo Smukfest. Det er bare skønt, og så må vi jo bakke op om det. Hvis vi vil have at smuklingerne skal komme ind til byen, så må vi jo lave en fest,” understreger hun.
 
Ifølge Inger Gammelgaard er Smukby et godt projekt på mange måder, fordi det kan mere, end bare at tiltrække folk til byen i uge 32.
 
“Jeg ved, at der er mange folk, som er flyttet til byen, fordi de har lært den at kende gennem festivalen. Derfor nytter det ikke noget bare at lade som om, det er en almindelig weekend i august. Vi er nødt til lige at give den en ekstra skalle,” siger hun.
 
Ifølge Inger Gammelgaard, kan det også mærkes, at Smukby er kommet til.
 
“På Mamelukkens Facebookside er der folk, der spørger, når vi lægger noget op, om de også kan købe det, når der er festival, fordi de kun kommer i uge 32. Det betyder meget for os, og jeg kan godt mærke det på økonomien, når der er Smukby,” fortæller hun.
 
Hun fortæller dog, at hun synes det er ærgerligt, at mange tror, det tager lang tid at komme ind til byen.
 
“Står du ved Capri-indgangen, så tager det kun et kvarter at gå herind. Folk tror de skal med hestevogn og busser, men det tager ingen tid.”
 
Også hos Chokolade-fabrikken er de klar til uge 32. Her har de stillet deres pallemøbler ud. På bordet er der lavet en lille tavle, hvor man gerne må skrive en hilsen, fortæller Jens Juhl, der er indehaver. Han understreger, at han er rigtig glad for Smukby-konceptet.
 
“Når man laver en Smukfest, så synes jeg, at vi skal støtte op omkring det. Det mindste man kan gøre er at deltage, og jo flere der deltager, jo sjovere er det,” siger han.
 
Også hos Zjoos er de igen i år klar til at forskønne borgernes og smuklingernes fødder.
 
“De sidste par år har vi givet et gratis fodbad, og det gør vi igen i år. Så kan man sidde udenfor og tage en slapper,” siger indehaveren Johs Laursen, der husker sidste år som en succes:
 
“To damer og to mænd mødte hinanden udenfor butikken. De kunne simpelthen ikke komme væk fra hinanden. Så blev det regnvejr, men de blev ved med at snakke, selvom de ikke kendte hinanden. Så de sad og holdte deres egen lille fest. Klokken ni om aftenen fik jeg et billede af en kammerat, der cyklede forbi, som sagde, 'Er festen flyttet ind i Zjoos, for de sidder der stadig',” siger han og griner.

Smukby 2017

  • Smukby er arrangeret i samarbejde med Skanderborg Cityforening, Smukfest og Skanderborg Kommune.
  • Programmet for Smukby, som løber fra 7.-12. august, kan ses på www.skanderborgcity.dk
  • Det er muligt at komme gratis til og fra med busrute 21. Derudover er også mange gratis P-pladser i Skanderborg midtby

Publiceret 01 August 2017 12:00