Kunstnergruppen Stald1 består af Mette Sørensen (tv), Marianne Zandra Simonsen, Pil Brudager, Christina Monrad Andersen og Mette Fisker. Privatfoto

Kunstnergruppen Stald1 består af Mette Sørensen (tv), Marianne Zandra Simonsen, Pil Brudager, Christina Monrad Andersen og Mette Fisker. Privatfoto

Kærlige kulører på Kildegården

Kunstnergruppen Stald1 har svunget malerpenslerne i kærlige strøg på plejecenter

Af
Af Christina Monrad

I to måneder har Kunstnergruppen Stald1 haft sin gang på plejehjemmet Kildegården, hvor der overvejende bor demente beboere.
 
Her har de kreative kvinder forvandlet en mørk gang og et tilhørende gangareal til et farverigt skovmaleri med et stort træ planter og dyr.
Ideen til projektet stammer fra Mette Fisker, der er pårørende til en beboer på plejehjemmet, og samtidig en del af Kunstnergruppen Stald1.
 
Hun fik plantet ideen hos plejehjemmets ledelse og hos de øvrige fire i kunstnergruppen, Mette Sørensen, Pil Brudager, Marianne Zandra Simonsen og Christina Monrad Andersen.
 
”Vi havde set omtale af et vægmaleri på et andet plejehjem, og det gav os ideen til at gøre noget tilsvarende på Kildegården,” fortæller Mette Fisker.
 
“Vi lod os inspirere af ideen om et væg- og dørmaleri, som ville gøre det lettere for demente at finde rundt.”
 
Alice Pedersen, som er daglig leder af beboelsesafsnittet på Kildegården, var med på ideen, og så hurtigt muligheden for at søge penge til projektet i Værdighedspuljen, som er en del af de penge, der politisk blev afsat til forbedring af forholdene for ældre, den såkaldte ældremilliard.
 
Dermed blev projektet en realitet, og kunstnergruppen kunne gå i gang i starten af maj. Skitserne med skovtemaet kom hurtigt på bordet, mens detaljerne har udviklet sig undervejs.
 
”Vi har været tæt på beboerne og personalet i maleprocessen og har lyttet til deres ønsker undervejs,” fortæller Mette Sørensen.
 
”Vi har tænkt meget over at male motiverne på en måde, så de er interessante at betragte både for gående og kørestolsbrugere. Og vi har valgt en malestil, som er enkel i sit udtryk med let genkendelige motiver.”
 
På Kildegården har man fået mod på mere maleri.
 
”Vi kunne godt tænke os, at næste projekt bliver udsmykning af vores glasdøre, så de ikke fremstår som døre, man som dement vil forsøge at gå ud af. Ved at udsmykke glasdørene kan vi undgå at skulle skjule dem ved at trække gardiner for, og på den måde kan vi gøre opholdsområderne mere lyse og venlige at være i,” forklarer Alice Pedersen.

Både bebore og plejepersonalet er kommet med forslag til, hvilke dyr der skulle med på vægmaleriet. Privatfoto

Både bebore og plejepersonalet er kommet med forslag til, hvilke dyr der skulle med på vægmaleriet. Privatfoto

Publiceret 10 July 2017 12:00