Det er de tre seje kvinder fra Galten, Sonja Henriksen (tv), Mona Hald og Tove Severinsen, som er arbejdsgruppen bag SkulpturBy Galten. Foto: Alexandra Bach

Det er de tre seje kvinder fra Galten, Sonja Henriksen (tv), Mona Hald og Tove Severinsen, som er arbejdsgruppen bag SkulpturBy Galten. Foto: Alexandra Bach

Tre seje kvinder åbnede i går SkulpturBy Galten

Torsdag 1. juni blev den røde snor klippet, da SkulpturBy Galten officielt åbnede en ny kunstrute med 13 spektakulære værker

Af
Af Alexandra Bach

En masse spændte borgere mødte torsdag klokken 16.30 op på Torvet foran Biohuset for at fejre den officielle åbning af SkulpturBy Galten, hvor blandt andet borgmester Jørgen Gaarde og turistchef Marianne Purup gav taler i dagens anledning.
 
Men at der de næste fire måneder står 13 kunstværker fast placeret i Galten, skal arbejdsgruppen, Mona Hald, Sonja Henriksen og Tove Severinsen, takkes for. De har nemlig det sidste år kæmpet for at få SkulpturBy Galten klar til den store åbningsdag. Tove Severinsen fortæller, at det startede med, at hun havde været en tur til Ølgod og Give for at se udstillinger i det fri. Herefter kontaktede hun Mona Hald og Sonja Henriksen, for at spørge, om de da ikke også skulle gøre som i de byer. Og det var starten på SkulpturBy Galten.
 
”Efter at vi blev enige om at det var en god ide, kontaktede vi Dansk Billedhuggersamfund, som var positive overfor ideen. Og de værker, der står i Galten i dag, er lavet af medlemmerne, som har stillet deres værker gratis til vores rådighed,” fortæller Tove Severinsen

H.K.H. Prins Henrik

Udover medlemmernes bidrag til udstillingen, har arbejdsgruppen også formået at få værker op i Galten, der er lavet af prins Henrik.
 
“Vi sendte en ansøgning til AVK, og spurgte, om de ville sponsorere nogle penge til SkulpturBy Galten, og det ville de gerne, men de ville også gerne bidrage med nogle skakbrikker udført af Prins Henrik. Direktøren fra AVK er nemlig gode venner med prinsen,” fortæller hun.
 
“Værkerne stod dog dengang på en udstilling på Mallorca, men udstillingen var ved at være slut, og derfor skulle værkerne hjem igen. Så de ville høre, om vi ikke kunne tænke os at få dem udstillet. Vi var himmelhenrykte og klappede i hænderne og sagde ja tak, for det er da ikke ret tit, man får sådan et tilbud,” fortæller hun.

Bispene er lavet af Børge Christian Meibom. Foto: Alexandra Bach

Bispene er lavet af Børge Christian Meibom. Foto: Alexandra Bach

Kunst i hverdagen

Ifølge Tove Severinsen har ideen fra start været at få kunsten derhen, hvor alle borgerne er.
 
“Kunst er ofte noget, der er lukket inde bag mure, noget som vi opsøger. Vores ide med det her er derimod, at vi skal have kunst, der hvor vi færdes, sådan at den bliver en del af vores hverdag. Kunst behøver nemlig ikke nødvendigvis være noget, man skal se på et museum. Så her er kunsten i stedet tilgængelig, når vi tager ned i Brugsen og køber havregryn og mælk. På den måde bliver kunst lidt mere nærværende og bygget ind i vores hverdag,” siger hun og pointerer:
 
”For det er jo sådan, at de der interesserer sig meget for kunst og kultur, nok selv skal opsøge det, men når vi placerer det lige uden for døren, så trækker vi nogle med, som måske aldrig har haft øje for det tidligere, så på den måde, bliver der bliver sat noget i gang.”

Der var mødt en masse spændte borgere op. Her bliver der kigget på “Kvinde på bænk”, som er foran Biohuset, og er lavet af Paul Ranslet. Foto: Alexandra Bach

Der var mødt en masse spændte borgere op. Her bliver der kigget på “Kvinde på bænk”, som er foran Biohuset, og er lavet af Paul Ranslet. Foto: Alexandra Bach

Placeringen er vigtig

I forhold til placeringen af værkerne har det ikke kun været vigtigt, at de stod i det fri. Tove Severinsen fortæller, at der også er blevet tænkt meget over, at det skal være nemt for alle at se kunsten.
 
”Da vi i arbejdsgruppen besluttede os for, hvor værkerne skulle stå, var det vigtigt for os, at de var tilgængelige for alle, og at man ikke skulle gå for langt uden at møde et kunstværk, sådan at uanset om man er i kørestol, på gåben eller har barnevognen med, kan man gå en skulptur-tur, uden at det bliver helt uoverkommelig,” siger hun.
 
”Derudover har det været vigtigt, at værkerne er synlige for alle, sådan at man ser dem uanset om man cykler, kører eller går forbi.

De fire skakbrikker i bronze, som står på hjørnet af Silkeborgvej og Søndergade, er lavet af prins Henrik. Foto: Alexandra Bach

De fire skakbrikker i bronze, som står på hjørnet af Silkeborgvej og Søndergade, er lavet af prins Henrik. Foto: Alexandra Bach

Har ikke været nemt

Men selvom der i dag står 13 fine værker i midtbyen, så har det ikke været helt nemt at få stablet et så stort arrangement på benene, også selvom at arbejdsgruppen har mødt god opbakning fra alle.
 
“Vi har arbejdet et års tid inden åbningsfesten. Det tager lang tid at søge midlerne, og vi var jo afhængig af at have penge til projektet, inden vi turde sige ja til, at kunstnerne skulle reservere deres værker. Så det har ikke bare lige været noget, man har gjort. Der har ligget et stort arbejde i det,” fortæller hun.
 
Men at der er lagt mange timer i det, har ikke betyder noget for de seje kvinder fra arbejdsgruppen, for Tove Severinsen, understreger, at trods at det ikke har været nemt, har der har været en helt utrolig hjælp fra alle omkring dem.
 
“Samarbejdet med kommunen, for eksempel, har været fantastisk. Vi har jo skulle have tilladelse til at stille værkerne op i det offentlige rum, for det må man jo ikke bare gøre, og her har kommunen formidlet kontakten. På den måde har vi fået hjælp, og det har været sådan hele vejen rundt med alle dem, der har hjulpet os i processen,” siger hun.

Fremtiden

Tove Severinsen fortæller, at hende og arbejdsgruppen regner med at SkulpturBy Galten har en fremtid, det er i hvert fald målet.
 
”Vores mål er at udstillingen kan gentages om to år med nye værker. Det håber vi kan lykkes. I fremtiden kunne vi da også godt tænke os, at der var endnu flere kunstnere, som gerne vil udstille. Det er også vores mål, at vi kan få købt et eller to af værkerne, som kan blive her, for som folk siger til os med lidt håb i stemmen, 'jamen I tager da vel ikke værkerne ned igen'?,” siger hun.


Vidste du at...

  • SkulpturBy Galten er fra 1. juni til 30. september
  • Det dyreste værk er “Kvinde på bænk”, som koster 250.000 kroner. Værket vejer 200 kilo.
  • Mona Hald og Sonja Henriksen giver rundvisninger seks gange i løbet af de fire måneder, hvor de fortæller om kunstnerne og værkerne. Tiderne kan findes på VisitSkanderborg.

Publiceret 02 June 2017 12:00