Byrådet fik overrakt det synlige bevis på hæderen ved byrådsmødet 26. april.

Byrådet fik overrakt det synlige bevis på hæderen ved byrådsmødet 26. april.

Fælleden blev hædret med platin

Det nye rådhus i Skanderborg er den første offentlige bygning, der er blevet hædret med platin i bæredygtighed

Fælleden, det nye rådhus i Skanderborg, er den første offentlige bygning – og den anden bygning i det hele taget – med den højeste certificering i den anerkendte DGNB-standard for bæredygtighed.
 
Bygningen scorer højt på samtlige parametre og får blandt andet topkarakter i kategorien 'kvalitet for pengene'. Byrådet fik overrakt det synlige bevis på platin-certificeringen forud for byrådsmødet sidste onsdag, 26. april.
 
Green Building Council Denmark har stået for den grundige certificeringsproces af det nye administrationscenter på Skanderborg Fælled.
 
Byggeriet er blevet undersøgt på 182 forskellige parametre inden for miljø, økonomi og teknisk kvalitet, der danner grundlaget for den internationalt anerkendte DGNB-standard.
 
Resultatet er et sjældent syn i dansk og sågar europæisk sammenhæng: Byggeriet får den højst opnåelige certificering: Platin. Hidtil er det kun ét byggeri i Skandinavien (Gladsaxe Company House), som har opnået det.
 
"Stort tillykke til Byrådet og byggefolkene i Skanderborg. Det nye rådhus er den første offentlige bygning i hele Skandinavien, som opnår den højeste DGNB-score og dermed får platin. Det er utroligt godt gået, og det kan forhåbentlig inspirere både offentlige og private bygherrer til tænke mere dokumenteret bæredygtighed ind," siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.
 
Administrationscentret, der huser Skanderborg Kommunes administration og en afdeling af Sydøstjyllands Politi, er bygget efter 2020-energistandarden og blev præcertificeret til DGNB-guld.

Høj kvalitet for lav totaløkonomi

En række tiltag i byggefasen og efter indflytningen – blandt andet grønne mos-sedum-tage, som dels isolerer og dels virker som regnvandsdepoter, en bygningskrop designet til mest muligt lysindfald og brug af miljøgodkendte materialer – har betydet, at administrationscentret fik 80,5 point, så den endelige certificering blev platin.
 
Administrationscenter Skanderborg scorer højt på alle 182 parametre, men den højeste karakter finder man inden for bygningens samlede økonomi.
 
Green Building Council Denmark fremhæver, at Skanderborg Kommune har formået at få en energivenlig bygning af høj kvalitet for en lav totaløkonomi.

En god forretning

Administrationscentret er blot en del af Skanderborg Fælled. Det omfatter også træningsrum, foreningslokaler. politistation og dobbelthal med plads til 4.090 koncertgæster. Det hele er samlet i én bygning, fordelt på seks etager og 20.000 kvadratmeter i alt.
 
Borgmester Jørgen Gaarde (S) glæder sig over, at administrationscentret har opnået DGNB-platin og dermed er Danmarks mest bæredygtige rådhus.
 
"Da vi besluttede byggeriet i Byrådet, var det et klart mål, at det skulle være en energivenlig og indbydende bygning. Det har vi i den grad fået. Bæredygtigheden er ikke kun for samvittighedens skyld – det er også en god forretning. Vi kommer til at spare seks millioner kroner om året alene på energi, varme og bygningsdrift i forhold til de seks adresser, hvor administrationen sad tidligere," fremhæver Jørgen Gaarde.
 
Byrådet traf allerede i 2011 en principbeslutning om at samle kommunens administration på én adresse. Den endelige beslutning om byggeriet af Skanderborg Fælled blev truffet i 2013 af et enigt Byråd, og i den forbindelse blev der nedsat et særligt Fælledudvalg – et såkaldt §17.4-udvalg, som også tæller borgere og erhvervsliv.
 
"Vi inviterede brugerne med ind i byggeprocessen helt fra ide- og tegningsstadiet. Smukfest og Skanderborg Håndbold har for eksempel bidraget med værdifulde erfaringer om at afvikle store arrangementer. Ved at inddrage brugerne fra start undgik vi dyre ændringer undervejs i processen, og det er en af årsagerne til, at vi har fået kvalitet for pengene," siger Jens Grønlund (V), næstformand i Økonomiudvalget og medlem af det særlige Fælledudvalg.
 

Fakta om Skanderborg Fælled

  • I alt 20.000 kvadratmeter, som samler rådhus, politistation og idrætscenter under ét tag
  • Budget på 300 mio. kr. 
  • Arbejdsplads for ca. 700 personer og hjemmebane for Skanderborg Håndbolds ligahold
  • Byggeriet giver en årlig driftsbesparelse på 12 millioner kroner, heraf seks millioner kroner på bygningsdrift
  • Bygget efter lavenergi 2020-standardan

Et miljøvenligt hus, der blandt andet har:

  • 950 m2 solceller på taget 
  • Klimasikring med grønne tage og eget regnvandsbassin
  • Et varme-genindvindingssystem. For eksempel udnyttes varmen fra bruservandet i omklædningsrummene

Publiceret 01 May 2017 06:30