Ja tak til fast arbejde, fuld integration og dansk mad på menuen

36-årige Omid Mohammadi fra Iran blev i dag den første i Skanderborg Kommune til at underskrive en såkaldt IGU-kontrakt. Det skete på Fælleden, hvor han bliver den første af snart tre IGU-medarbejdere

Af
Af Grethe Bo Madsen

"Jamen, så velkommen til, og kan du så komme igang med at lave noget." Smilene var store hos driftschef på Fælleden, Knud Sørensen og 36-årige Omid  Mohammadi, efter de begge i morges underskrev den kontrakt, der gør Omid til den første IGU-medarbejder i Skanderborg Kommune. 
 
IGU står for IntegrationsGrundUddannelse, og er en ny ordning, der blev indført sidste sommer som et tilbud til flygtninge og familiesammenførte. Ordningen skal hjælpe dem ind på det danske arbejdsmarked og for Omids vedkommende betyder det, at han de næste to år har sin daglige gang blandt de øvrige pedeller på Fælleden. Han blive dog langt fra den eneste, for allerede om en måned bliver den næste IGU'er ansat og hurtigt efter endnu en.  
 
"Jeg ville gerne holde en takketale på dansk, men det er virkelig svært," fortalte Omid, der fik opholdstilladelse i Danmark for bare fire måneder siden og flyttede til Skanderborg 1. januar.
 
"Jeg er så utrolig glad for, at jeg har fået chancen og fået den her mulighed. Mit største ønske, er at blive helt og fuldt integreret i Danmark. Jeg vil gøre alt, hvad jeg magter for at lære sproget og kulturen. Jeg vil gerne blive en del af Skanderborg og bidrage til samfundet her. Når jeg en dag får familie og børn, så vil jeg give den indstilling videre til mine dem sagde Omid, der ikke lagde skjul på, at han håber at skabe sig et godt liv og en fremtid i Danmark.
 
At den vej går gennem fast arbejde, dansk kultur og dansk mad på menuen, er Omid helt på det rene med. Han har derfor heller ikke noget imod at spise svinekød.
 
I sin velkomsttale til Omid pegede borgmester Jørgen Gaarde på, hvor vigtigt det er for flygtninge at få fodfæste på arbejdsmarkedet og få nye kvalifikationer.  
 
"Det er så vigtigt, at få komme igang med at arbejde og tjene sine egne penge, få nye kvalifikationer og få lov til at blive en del af fællesskabet. Du bliver et forbillede for mange," understregede han.
 
Omid fik også et par ord med på vejen fra sin nye bos, der har haft den nye IGU'er i praktik den seneste måned.
 
"Du skal takke dig selv for den kontrakt. Du udstråler vilje, positivitet og er videbegærlig. Og nu er du så blevet en del af den faste stab," konstaterede Knud Sørensen. 
 
Ifølge Michael Hauge Frænde, souschef hos Kompetencecenter Skanderborg, står virksomhederne i kø til at ansætte flygtninge ynder den nye IGU-ordning.
 
"I øjeblikket er Odense med 40 indgåede IGU-aftaler, den kommune i landet, der har flest flygtningen ansat med en IGU-kontrakt, men det vil vi ændre på inden længe," slog han fast.  

IGU

Fra 1. juli 2016 har flygtninge og familiesammenførte haft mulighed for at blive ansat på virksomheder i en helt ny ordning, kaldet integrationsgrunduddannelsen (IGU)

For at kunne indgå en IGU-kontrakt skal man være mellem 18-40 år og have været i Danmark i mindre end fem år

IGU-ordningen er et supplement til ordinær ansættelse, virk-somhedspraktik og job med løntilskud

 

Publiceret 01 March 2017 15:45