DEBAT:

Køkkenet skal tilbage på plejehjemmene

Af Birte M. Andersen, sygeplejerske, byrådsmedlem og folketingskandidat (V)

Der udgives bøger om mad og opskrifter som aldrig før. I TV er der programmer om råvarer, kokke og gourmet restauranter flere gange om ugen.
Mad har altid betydet meget for os mennesker. Nu er det ikke bare som ernæring, vi er optaget af det, men også i forhold til oplevelser, nydelse, sundhed, ja endda status.
Og så kan vi stadig diskutere om vakuum mad og smagløse overkogte kartofler og grønsager ikke er godt nok til vore gamle på plejecentrene!
Der er jo hverken fornuft eller sammenhæng i det. Jeg er stor fortaler for, at der igen etableres køkkener på vore plejecentre. Jeg forstår ikke, hvorfor Kommunernes Landsforening og så mange kommuner har været modstræbende overfor dette.
Men nu skal der ske noget. Det tror jeg også, der kommer til. Den nye ældreminister har netop fået afsat 425 mio. kr. i en pulje på finansloven, som kommunerne kan søge fra til etablering af køkkener eller renovering af gamle køkkener på plejecentrene.
Så nu er der ingen undskyldning. Og dette er en kommunal kerneopgave og et stort ansvar. Vore ældre skal behandles ordentligt og på deres egne præmisser. De skal have mad som de kender og kan lide. De skal kunne gå ud i køkkenet og opleve duften af det, der simre i gryden.
De skal kunne glædes over forventningen og den fælles snak om den dejlige gryderet, der serveres i aften. Er der behov for en kop kaffe og en friskbagt bolle, når den ældre får besøg af barnebarnet med familie lørdag eftermiddag, så skal det naturligvis også kunne lade sig gøre.
Vi skal huske at plejecentret er den ældres hjem. Og fordi man bliver ældre, bliver man jo ikke nødvendigvis et andet menneske indeni.
Maden er også hygge og anledning til nærvær og samvær. Køkkenet på det store plejecenter skaber liv og dufte, som giver tryghed og trivsel.
Kommunerne må nu leve op til deres ansvar. Vore ældre skal ikke være et konstant spare objekt. De skal have trivsel, omsorg og livskvalitet.

Publiceret 14 February 2017 14:00