“Er I klar og har I forstået, hvad der skal ske?”
Sådan lyder kommandoen med høj og klar røst fra formand Flemming Nielsen fra Den Borgerlige Øvelsesklub, blandt kendere i Skanderborg blot kaldet DBØ.
“Jaaaaa,” lyder svaret ligeså højt fra flokken af morgenduelige, modne mænd, som lige har iført sig gymnastikdragter.
Vi befinder os i omklædningsrummet til gymnastiksalen på Realskolen i Skanderborg en tidlig morgen nogle minutter før klokken 7.
Alt er timet og tilrettelagt
Det er en af ugens to gymnastiktimer hos Den Borgerlige Øvelsesklub.
Men denne morgen er lidt anderledes, fordi Lokalavisens journalist er på besøg for at høre nærmere om klubbens 50 års jubilæum 31. januar.
Formanden har lige leveret sin køreplan for besøget. Det hele timet og tilrettelagt, så medlemmernes gymnastiske udfoldelser på gulv og i ribbe forstyrres mindst muligt.
Gymnastikken, der betegnes som den gode gamle i moderniseret udgave, tages nemlig meget alvorligt. Derfor er samtaler også forbudt i salen.
Men der er heller ingen tid at spilde, fordi den nu 50-årige aftale med Realskolen går på, at DBØ skal være færdige, når eleverne møder klokken 8.
Mens resten hovedstyrken løber ud og gør klar til dagens gymnastikprogram møder vi to af medlemmerne. En af de yngste og en af de ældste.
Venskabelige drillerier
Henning Bredahl Thomsen, Skanderborg, 67 år, er således en af de yngste medlemmer. Han har været medlem i tre år.
“Til at begynde med var det for motionens skyld, men nu kommer jeg ligeså meget for at møde de andre.
Et medlemsskab af et motionscenter ville ikke være det samme, mener Henning Bredahl Thomsen.
“Der vil man ikke kunne drille de andre på samme måde som her. Helt venskabeligt, selvfølgelig,” motiverer Henning Bredahl Thomsen sit medlemskab.
Samværet tiltaler mig
Arne Bliddahl, Skanderborg, er 74 år, og han har været med siden 1981 eller 1982, og han har næstældst anciennitet som medlem af DBØ.
“Der var en, der spurgte, om jeg ikke ville have godt af morgengymnastik, og det har været en inspiration lige siden. Samværet med de andre tiltaler mig, og det er godt, at have det at komme op til, for så kommer man også afsted, “ lyder det fra Arne Bliddahl.
De fleste af årene har DBØ bestået af erhvervsaktive, mens hovedparten i dag er pensionister.
For 50 år siden var der 10 medlemmer som start, mens der i dag er 27. Og flere er på venteliste for at komme med, afslører formanden, Flemming Nielsen.
“I gamle dage vurderede man det nøje, hvem der kunne være med eller ej. Det var en stor ære at blive optaget. Det er der blødt lidt op på,” siger Flemming Nielsen.
Formanden tilføjer, at man helst vil have medlemmer, der passer ind i DBØ, og at klubben også omvendt passer til et nyt medlem.
Alle skal først på prøve
“Derfor kommer alle først på prøve, inden man optages som medlem. Det er en gensidig vurdering,” siger Flemming Nielsen.
Han tilføjer, at det primært er medlemmer, som bringer nye i forslag.
Det sker dog også, at et eksisterende medlem degraderes til at være på prøve igen. Eksempelvis, hvis der byttes rundt på sokker og lignende i omklædningsrummet.
“Vi har faktisk et medlem, der er permanent på prøve,” griner Flemming Nielsen.
DBØ fungerer på andre områder også anderledes i forhold til almindelige foreninger eller klubber.
Der er kun to i bestyrelsen, og det er formanden og kassereren. Og det er den afgående formand, som bestemmer, hvem der skal være afløser.
Flemming Nielsen har fundet historien bag DBØ frem til Lokalavisen.
Det var Søren Grauslund, der var postmester i Skanderborg, der i 1967 fandt på at etablere DBØ inspireret af et gymnastikhold i København, der udelukkende bestod af embedsmænd fra postvæsen og toldetat.
Første gymnastikdag i DBØ var 31. januar 1967, og Søren Grauslund var DBØs første formand.
Efter endnu et par formænd blev det i 2002 tidligere direktør i den daværende Provinsbanken, nu Danske Bank, Svend Erik Husum.
Det tilføjes om Svend Erik Husum, at han på grund af sit 10-årige formandskab og 35 år som instruktur stod som indbegrebet af DBØ.
I 2012 overtog den nuværende formand, civilingeniør Flemming Nielsen, der har været direktør for et par virksomheder og ekstern lektor ved ADB og AU.
Og så venter belønningen
Tilbage i gymnastiksalen på Realskolen er det Peter Mosbæk, der fungerer som instruktør og leder gymnastikken.
Man kan se, at øvelserne tages alvorligt, og at alle gør det bedste, de formår.
Og på bedste militærmaner løber alle ud til omklædningsrummet i en række. Her venter belønningen i form af en lille bitter.
DBØ fejrer 50 års jubilæet til den traditionelle afslutningsfest på sæsonen, som bliver ekstra festlig i år.