Sarah Høi, galleriejer ved Hørning, med 58 kunstnere i stald. Hun går meget op i at pille snobberiet ud af kunsten. Den skal være i øjenhøjde for både børn og voksne, mener hun.

Sarah Høi, galleriejer ved Hørning, med 58 kunstnere i stald. Hun går meget op i at pille snobberiet ud af kunsten. Den skal være i øjenhøjde for både børn og voksne, mener hun.

Når Mor driver galleri skal kunsten være i øjenhøjde

Sarah Høi forener passion for kunst og rollen som mor på gården ved søen, hvorfra hun stadig kæmper mod branche-snobberi

Af
Erland Rasmussen

Erland Rasmussen

Carla på tre, Julie på fire og Emma på fem år bliver ofte hentet tidligt fra institution og kommer i stedet med Mor i galleriet.
Her tilbringer de den sidste time af åbningstiden og måske et par timer om lørdagen med at tegne, male og hygge med Mor.
Mor er Sarah Høi, indehaver af Galleri Art Expo, der ligger på Søvejen med postnummer i Hørning, men med direkte udsigt over Fregerslev sø som et meget passende domicil for et sted for de skønne kunster.

Fra Aarhus til Hørning

Den landlige idyl med bopæl og forretning på samme adresse har givet ny luft og flydende grænser mellem arbejde og familielivet med manden, Ole, og børnene.
Det gode liv som galleriejer på landet står imidlertid i skærende kontrast til situationen for år tilbage, da Sarah drev galleri i Aarhus.
Lange åbningstider og mange timer på landevejen for at sælge kunst gjorde hverdagen besværlig.
Det duede ikke og der blev sadlet helt om. Ejendommen på Søvejen ved Hørning blev købt i september 2009, hvorefter parret begyndte at bygge om.
“Det var svært at få enderne til nå sammen som både mor og selvstændig,” husker Sarah Høi, som kalder luftforandringen en stor lettelse.
Galleriet i Hørning blev åbnet etapevis med påske/pinseudstilling i 2010 og 2011.
“Vi skulle lige se, om vi kunne få nogen til at køre herud om vinteren, og om de overhovedet kunne komme frem på vejene. Men det var ikke noget problem,” husker hun.
I dag driver Sarah Høi galleriet alene i modsætning til Aarhus, hvor hun havde flere ansatte.
“Vi har åbent i 30 timer i Hørning, men folk har en anden forventning, når man driver galleri på landet. Mange er søde og ringer for at høre, om vi har åbent, inden de kører langvejs fra for at besøge os,” fortæller Sarah Høi.
Sarah Høi var kun 21 år, da hun startede galleri i Århus i år 2000. Fra begyndelsen var det en målsætning at pille snobberiet ud af branchen, ligesom Sarah Høi også gerne ville hjælpe unge kunstnere på vej.
“Galleribranchen var forstokket og snobbet, og unge kunstnere havde ikke mange chancer,” siger hun.

Tag mig! Bronzefigur af Max Høyer Jacobsen.

Tag mig! Bronzefigur af Max Høyer Jacobsen.

58 kunstnere tilknyttet

Sarah Høi gik mod strømmen og gjorde opmærksom på sig selv med opslag på Kunstakademiet i Aarhus.
Det gav kontakt til mange kunstnere gennem årene, og i dag er 58 kunstnere galleriets stald.
“Det er kunstnere, som jeg har fast, og jeg bilder mig ind, at jeg er gode venner med alle,” siger Sarah Høi.
Galleriet i Hørning er 1200 kvadratmeter alene i grundplan, og Sarah Høi er ikke bleg for at kalde det for Jyllands største, når det gælder areal.
Sarah Høi oplever gode tider lige nu.
“Det er en god tid at drive galleri, fordi menigmand er kommet med på vognen, og jeg kender til 20-årige, hvis højeste ønske er et oliemaleri til 15.000 kroner i bryllupsgave,” fortæller hun.
Medvirkende til en stigende kunstinteresse er ifølge Sarah Høi også, at folk bruger mange penge på boligindretning og prioriterer, at det skal være unikt og noget, der kun er deres. Og her er kunsten på hjemmebane.
I Galleri Art Expo vil Sarah Høi fortsat gerne gøre op med det finkulturelle omkring kunst.
“Det er helt almindelige mennesker, der køber kunst i dag. Det handler ikke om at have forstand på det, men om følelser. Malerier er svære at sætte ord på, og jeg oplever ofte, at mand og kone er uenige om, hvad de vil have.”
Kunst skal i stedet være i øjenhøjde for både børn og voksne, mener Sarah Høi. Og den holdning går igen i de arrangementer, galleriet tilbyder.
Det gælder, når børnene inviteres til julehygge eller aktiviteten Picnic og kunst, hvor familierne kan nyde den medbragte mad ved søen og bagefter besøge galleriet for at få den åndelige føde.

En af de større skulpturer med titlen Curioso. Den er lavet af Nano Lopez.

En af de større skulpturer med titlen Curioso. Den er lavet af Nano Lopez.

Galleriejer maler selv

Sarah Høi er selv sprunget ud som billedkunster, siden hun flyttede galleriet til Hørning.
“Jeg b ruger tiden til at male på de dage, hvor der ikke kommer så mange i galleriet,” siger hun.
Meget tyder på, at galleriejeren også har evner i den retning. Hendes malerier, som ofte er motiver fra eksempelvis Aarhus, sælger godt, og Sarah Høi har bestillingsopgaver på malerier lang tid frem.

Sarah Høi ved maleri af Henriette Lorentz, som er en af de 58 kunstnere med værker hos Galleri Art Expo.

Sarah Høi ved maleri af Henriette Lorentz, som er en af de 58 kunstnere med værker hos Galleri Art Expo.

null

Publiceret 11 May 2016 12:00