Gitte Restaino har selv været dyg af kræft. Det var det, der fik hende til at lægge tilværelsen om og uddanne sig til coach. Nu vil hun hjælpe andre kræftsyge og deres familier til at finde vej videre i livet.

Gitte Restaino har selv været dyg af kræft. Det var det, der fik hende til at lægge tilværelsen om og uddanne sig til coach. Nu vil hun hjælpe andre kræftsyge og deres familier til at finde vej videre i livet.

Kræftcoach:

Når livet ikke blev som det skulle

Gitte Restaino vil som coach hjælpe kræftramte familier med at finde en vej videre i livet

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

“At jeg er coach i dag er faktisk et resultat af, at jeg fik brystkræft. Efterfølgende har jeg som frivillig hjulpet mange kræftramte, og mine egne erfaring er, at det faktisk først er der, hvor behandlersystemet slipper dig, at du virkelig har brug for hjælp. Lige der, hvor alle forventer, at nu er du rask og frisk og dig selv igen, dér ramler verden sammen.”
Gitte Restaino har prøvet det hele selv. Som kræftsyg har hun kæmpet, overlevet og oplevet, hvad det gjorde ved hende selv og ikke mindst hendes familie. Og hun har mærket panikken desperationen, når det professionelle behandlersystem gav slip.
“Mens du er i behandlersystemet er der hele tiden nogen til at holde dig i hånden. Nu skal du klare dig selv, men din krop er fuldstændig færdig. Du har kemohjerne, kan ingenting huske og er bare træt, træt, træt. Det er som post traumatisk stress. Du er både fysisk og psykisk helt i knæ, fordi det er så hårdt, forklarer hun.
“Jeg har oplevet det selv, og jeg har mødt det mange gange i mit frivillige arbejde med kræftpatienter. Det er det, der er baggrunden for, at jeg gerne vil bruge min coach-uddannelse til at komme de kræftsyge og deres familier til undsætning.”
Ifølge Gitte er det vigtigt at få skabt forståelse i familien for, at den kræftsyge aldrig bliver sit gamle jeg igen.
“Man har jo stået der og stirret døden ind i øjnene. Nu står man med et nyt liv. Hvad nu? Det rejser en masse spørgsmål til tilværelsen. Jeg har endnu ikke mødt nogen kræftsyg, der ikke har været gennem det,” siger hun.

Kræft rammer hele familien

“Samtidig sker der tit det, at man overser, at kræft ikke kun rammer den syge, men hele familien. Det er jo vanvittig hårdt at være pårørende til en kræftramt - både som ægtefælle, men også for børn. Derfor er det vigtigt, at man som familie står sammen om den proces, det er, at komme gennem kræftforløbet.”
Det er her Gitte gerne vil sætte sine egne kompetencer som coach i spil. Med et målrettet coachforløb, kan hun hjælpe en familie til i fællesskab at kæmpe og finde en vej videre i livet.
“Tit er der en masse misforståede hensyn. Den syge prøver at skåne børnene og ægtefællen. Børnene vil ikke gøre den syge ked af det, den raske påtager sig at klare alt selv og så videre. Man får ikke talt om angsten og usikkerheden og mange føler sig magtesløse. Det skaber isolation i stedet for fællesskab,” forklarer hun.
“Tit er det nemmere, at det er en udefra, der hjælper familien med at få talt det igennem, stille de konstruktive spørgsmål og mane spøgelserne i jorden. Og frem for alt få sat familiefællesskabet på sporet igen, så det at bekæmpe kræften bliver et familieprojekt. “
“Jeg har jo oplevet det selv og ved, hvor lidt energi man som syg har, og derfor tilbyder jeg at komme ud til folk, så det sker i trygge omgivelser og ikke kræver for meget energi af den, der er syg.”

Få mening ud af forløbet

Gitte Restaino oplevede selv et stort behov for at få vendt oplevelsen med kræftsygdommen til noget, der gav mening. Den oplevelse har hun mødt igen og igen blandt andre kræftramte.
“Det er nok noget ret basalt, når man har været derude, hvor man står og tripper på kanten af livet, tænker jeg. Man har brug for en livsændring. For mig selv betyder det, at jeg i dag har taget en beslutning om, hvordan jeg vil leve mit liv, og at jeg har fået et andet syn på døden. Jeg er ikke bange for at dø. I stedet tænker jeg over, hvordan mine efterladte vil kunne få et godt liv, om jeg overlever eller ej.“
Det er også her, Gitte ser en del af sin rolle som coach, fordi hun har været det hele igennem selv og forstår, hvad andre kræftsyge skal tackle.
“Jeg kan hjælpe dem med at få øje på mulighederne. Se, at det, at de har fået kræft måske også, selv om det kan lyde absurd, kan vendes til noget positivt. Et wake up call. Jeg kan hjælpe dem med at stille skarpt på spørgsmålet, om de får det mest optimale ud af deres liv. Og svaret på det kan der gemme sig stor livskvalitet i.”

Kræft-coach Gitte Restaino

  • Gitte Restaino, Låsbyvej 9 i Skanderborg, telefon 2620 4063
  • Læs mere på www.gitterestaino.dk

Publiceret 03 May 2016 12:00