Fuld koncentration under skakdysten på Lokalavisen, hvor vi inviterede stormester Mads Andersen, tv., til et parti mod skaktalentet Jonas Bjerre. Foto: Erland Rasmussen.

Fuld koncentration under skakdysten på Lokalavisen, hvor vi inviterede stormester Mads Andersen, tv., til et parti mod skaktalentet Jonas Bjerre. Foto: Erland Rasmussen.

Topmøde i skak:

Jonas vs. Mads

Jonas Bjerre, 11 år, og Mads Andersen, 20 år, er begge usædvanligt talentfulde skakspillere fra Skanderborg Skakklub

Af
Erland Rasmussen

Erland Rasmussen

Brikkerne bliver lynhurtigt sat på plads på skakbrættet, og stopuret ved bordenden afslører, at partiet skal spilles af rutinerede skakspillere.

Det er to af de mest talentfulde skakspillere fra Skanderborg Skakklub, Lokalavisen har sat stævne på redaktionen til et hurtigt parti og en snak om skak.
Normalt spiller Mads Andersen, 20 år, og Jonas Bjerre, 11 år, på samme hold, når de tørner ud for Skanderborg Skakklub i skakligaen eller spiller i andre turneringer i ind- og udland.
Og det er ikke hvem-som-helst, vi har bænket omkring skakbrættet denne dag.
Mads Andersen er stormester, og det er den højeste titel i skak, og den 20-årige er dermed en af kun 14 stormestre fra Danmark gennem tiderne.
Jonas Bjerre har endnu ingen officiel titel, men selv om han kun er 11 år, så har han alligevel taget de første vigtige skridt i retning af at blive international mester, som er et trin på trappen mod drømmen om at blive stormester.

Resultater er bemærket

Mads og Jonas har taget første træk, hvorefter de næsten i samme bevægelse hver især slår hånden ned på stopuret.
De to skak-drenges resultater er allerede blevet bemærket i skakkredse.
Mads Andersen blev udnævnt til stormester efter resultater ved EM for landshold.
“Mads Andersen er den første spiller, der er gået hele vejen som medlem af Skanderborg Skakklub til den højeste titel indenfor skak. Det skaber omtale for klubben og er med til at trække andre gode spillere til,” siger Allan Erik Andersen, formand for Skanderborg Skakklub.

Et usædvanlig talent

Den foreløbige kulmination for Jonas Bjerre kom i Spanien, hvor han i en turnering lavede, hvad der er betegnet som et af de bedste skakresultater fra en ungdomsspiller i rigtig mange år.
“Jonas er helt klart et talent ud over det sædvanlige. Han er på vej til at blive international mester, og han imponerer både med resultater og den kreative og offensive måde, han spiller skak på,” kommenterer Allan Erik Andersen.
Tempoet er en smule lavere nu. Partiet ser ud til at stå lige, når man ser på de brikker, der er faldet og vundet hos henholdsvis hvid og sort.

Både Jonas og Mads bruger mange timer hver uge på at træne og spille turneringer, og de præsterer begge fra 100 til 110 rejsedage om året for at komme rundt og spille skak i de turneringer, der udvikler og giver point.
Hverken Mads eller Jonas er i tvivl om, hvorfor de spiller skak og bruger så meget tid på deres passion.
“Det er rigtig sjovt at spille skak. Der er altid noget, man kan forbedre,” siger Mads Andersen.
Jonas har sin far, Tavs Bjerre, med til snakken og skakmatchen på Lokalavisen.
“Skak er et svært spil, selv om man er god, og derfor er det et spil med masser af udfordringer,” siger han.
“Ja, og så er det sjovt at lave noget, man er god til,” tilføjer Jonas.
På flere måder ligner de to skakspillere hinanden. Begge lærte at spille skak i 5 års-alderen, og det varede ikke mere end et par år, før de spillede mod voksne.
Tidligt var sigtet indstillet på at ramme det ultimative mål: Stormester-titlen.
“Stormester er et af de største mål, og det er naturligt at stræbe efter, hvis man føler, at man kan nå målet. Det var helt vildt fedt, da det skete,” siger Mads Andersen.
“I første omgang er mit mål at blive international mester, men på længere sigt vil jeg da også gerne være stormester,” lyder det fra Jonas.

Jonas Bjerre tager et træk og slår på uret.

Jonas Bjerre tager et træk og slår på uret.

Det sidste træk

Skakdysten er nået frem til et afgørende tidspunkt. Begge spillere tænker sig grundigt om, før næste træk. Og der bliver også bidt negle.

Mads, der bor i Vrold, blev student sidste år fra den fireårige Team Danmark-linje på Marselisborg Gymnasium.
“Jeg har taget et sabbatår, fordi jeg gerne har villet spille så meget skak som muligt for at blive stormester,” fortæller han.
Jonas, der bor med sine forældre i Bjedstrup, kan godt finde tid til både at passe skole, skak og så endnu en fritidsinteressen.
“Jo, jeg spiller da også lidt fodbold,” siger han.
Pludselig går det stærkt ved skakbrættet igen. Mads tager et sidste træk, og så spillet slut.

Stormester Mads Andersen vandt denne gang over Jonas Bjerre, men selv om der kun var tale om en gang lynskak for sjov, så fornægter vindermentaliteten hos den 11-årige sig ikke.
“Nej, jeg bliver aldrig træt af at spille skak bortset fra, når jeg lige har tabt,” lyder det fra en ærgerlig Jonas Bjerre.
Men der er naturligvis intet nag at spore hos de garvede spillere. Mads og Jonas stor-smiler og giver pænt hinanden håndsom tak for kampen.

Mads Andersen, tv., og Jonas Bjerre, smiler stort efter dysten.

Mads Andersen, tv., og Jonas Bjerre, smiler stort efter dysten.

Lidt fra skakmestrenes ABC

  • For at blive stormester (Grand Master) skal der normalt scores tre resultater mod stærke spillere i turneringer, hvor der også deltager andre stormestre. Ud over resultaterne skal spilleren have eller have haft over 2500 i rating - et krav, som Mads Andersen også har opfyldt.
  • Den første danske stormester var legendariske Bent Larsen (1935-2010), der blev Grand Master, som det hedder, tilbage i 1956.
  • Bedste resultat for Jonas var i Lorca i Spanien, hvor han sluttede på en 10. plads med seks ud af ni mulige point. Her slog han blandt andet en stormester, og opnåede som den yngste spiller i Danmark nogensinde en IM-norm, som er første skridt mod at blive International Mester.
  • Mads Andersen er mest stolt af sin placering som nr. 5 i U14 VM.

Publiceret 17 February 2016 12:00