Kokken Claus Holm er aktiv i kampen mod madspild.

Kokken Claus Holm er aktiv i kampen mod madspild.

Kendt TV-kok til kamp mod julens madspild

Danskerne smider julemad for 1,1 milliarder kroner ned i skraldespanden

Julemånedens madspild løber ifølge Landbrug & Fødevarer op i 1,1 mia. kr. og den seneste analyse fra Coop Analyse og 'Stop spild af mad', viser, at rødkål, hvide kartofler, ris a la mande, flæskesteg og and ligger øverst på listen over retter, som oftest bliver tilovers efter danskernes julemiddage.
Claus Holm, kok, kogebogsforfatter og kendt TV-kok er ambassadør for Danmarks største frivillige organisation mod madspild, 'Stop spild af mad'. Han har netop udviklet nye opskrifter og nye gode råd til danskerne, så man er klædt godt på til kampen mod Julens madspild.
”Når julen nu rammer os, breder panikken sig i krop og sind” fortæller Claus Holm. ”Vi tænker jo, ohhh nu lukker alle butikker, og der bliver sikkert udsolgt, men det sker ikke. Jeg har levet siden 1970 og holdt 45 jule, og vi er altid blevet mætte. Har altid fået gaver, der var mad nok også til dagen efter, og sjovt nok skete det samme for naboen. Der vil altid være mad nok i vores del af verden, desværre er det ikke sådan alle steder i verden. Så lad os nu tænke os om," siger han.

Tips

Claus Holm bringer nogle konkrete råd om at stoppe julens madspild:
”Når vi køber ind og laver middagen, handler det om, at vi allerede der tænker næste ret til næste dag. Flæskesteg eller ribbensteg smager virkeligt godt dagen efter. Koldt i en grovbolle eller imellem to stykker ristet rugbrød på brødristeren, smurt med sennep eller æblekompot, rødkål og bum så er den rest spist. Når du står i et supermarked og er i gang med dine juleindkøb, så køb alt det, du vil, men tænk over hvor mange I er, hvad du plejer at smide ud, og på hvad du vil med maden dagen efter. Det giver også mindre stress – og jo mere overskud vi har på dagen, desto mere danser vi rundt i køkkenet.”
Claus Holm fortsætter:
”Jeg synes, vi skal tænke mere i rester og bruge mere af den mad, vi står og laver – og vi skal få det ind i hverdagen på en naturlig måde. Så vi hele tiden tænker ”hvis jeg nu bruger resten sådan, så går der mindre til spilde”. Vi skal passe på Moder Jord og bringe noget godt videre til vores børn. Det er vigtig, at vi alle bidrager og byder ind med dét, vi kan. Jeg tror på, at alle lige så stille bevæger sig i den rigtige retning. Rester er guld og vejen frem til mandens og kvindens hjerte – gør det for børnenes skyld, de holder fremtiden og gravpladsen for os. Rester og madspild handler ikke om at være 100% for eller imod, men at vi sammen er 100% på vej. Det er blevet lidt bedre, måske netop fordi vi har fået mere fokus på netop alt dét, vi smider ud.”

Publiceret 05 December 2015 12:00