Kokken Claus Holm er aktiv i kampen mod madspild.

Kokken Claus Holm er aktiv i kampen mod madspild.

Kendt TV-kok til kamp mod julens madspild

Danskerne smider julemad for 1,1 milliarder kroner ned i skraldespanden

Julemånedens madspild løber ifølge Landbrug & Fødevarer op i 1,1 mia. kr. og den seneste analyse fra Coop Analyse og 'Stop spild af mad', viser, at rødkål, hvide kartofler, ris a la mande, flæskesteg og and ligger øverst på listen over retter, som oftest bliver tilovers efter danskernes julemiddage.
Claus Holm, kok, kogebogsforfatter og kendt TV-kok er ambassadør for Danmarks største frivillige organisation mod madspild, 'Stop spild af mad'. Han har netop udviklet nye opskrifter og nye gode råd til danskerne, så man er klædt godt på til kampen mod Julens madspild.
”Når julen nu rammer os, breder panikken sig i krop og sind” fortæller Claus Holm. ”Vi tænker jo, ohhh nu lukker alle butikker, og der bliver sikkert udsolgt, men det sker ikke. Jeg har levet siden 1970 og holdt 45 jule, og vi er altid blevet mætte. Har altid fået gaver, der var mad nok også til dagen efter, og sjovt nok skete det samme for naboen. Der vil altid være mad nok i vores del af verden, desværre er det ikke sådan alle steder i verden. Så lad os nu tænke os om," siger han.

Tips

Claus Holm bringer nogle konkrete råd om at stoppe julens madspild:
”Når vi køber ind og laver middagen, handler det om, at vi allerede der tænker næste ret til næste dag. Flæskesteg eller ribbensteg smager virkeligt godt dagen efter. Koldt i en grovbolle eller imellem to stykker ristet rugbrød på brødristeren, smurt med sennep eller æblekompot, rødkål og bum så er den rest spist. Når du står i et supermarked og er i gang med dine juleindkøb, så køb alt det, du vil, men tænk over hvor mange I er, hvad du plejer at smide ud, og på hvad du vil med maden dagen efter. Det giver også mindre stress – og jo mere overskud vi har på dagen, desto mere danser vi rundt i køkkenet.”
Claus Holm fortsætter:
”Jeg synes, vi skal tænke mere i rester og bruge mere af den mad, vi står og laver – og vi skal få det ind i hverdagen på en naturlig måde. Så vi hele tiden tænker ”hvis jeg nu bruger resten sådan, så går der mindre til spilde”. Vi skal passe på Moder Jord og bringe noget godt videre til vores børn. Det er vigtig, at vi alle bidrager og byder ind med dét, vi kan. Jeg tror på, at alle lige så stille bevæger sig i den rigtige retning. Rester er guld og vejen frem til mandens og kvindens hjerte – gør det for børnenes skyld, de holder fremtiden og gravpladsen for os. Rester og madspild handler ikke om at være 100% for eller imod, men at vi sammen er 100% på vej. Det er blevet lidt bedre, måske netop fordi vi har fået mere fokus på netop alt dét, vi smider ud.”

Publiceret 05 December 2015 12:00

Debat:

At tænke sig - Nørregade som stillegade…

debat Jeg har tidligere skrevet og dokumenteret, at vejarbejdet på Adelgade fra Mindet op til Kulturtorvet, hvor man valgte at spærre Mindet til og fra Banegårdsvej i en måneds tid, hvilket så heldigvis varede to måneder at komme til byen af denne gade.

Der var blandt andet på Ladegårdsbakken og ind på Nørregade tydelig skiltning, som beskriver situationen, og på Nørregade var ligeledes skilte om, at der er spærret ved Mindet og ligeledes henvisningskilte med alternative veje ned til byen.

Alligevel blev der mange gange oplevet, at faktisk mange bilister kører helt igennem Nørregade, for så overraskende at møde afspærring til Banegårdsvej.

Hvorfor - trods klar og tydelig skiltning - fortsætter man?

Siger man til sig selv, at det nok kun gælder for de andre bilister og ikke lige mig, og går den, så går den… eller er det en 'aprilsnar'?

Nogle gange blev de frustreret holdende i nogle minutter og må så sande, at de må vende om igen på Mindet.

At tænke sig - en ellers stærkt trafikeret Nørregade som stillegade - og nu efter et par måneder igen er åbnet, som den blevet den foretrukne vej ned mod byen (det tager faktisk mindre tid at køre op til krydset ved Banegården og køre ad Banegårdsvej).

Det ville være mere end velkomment for de, som alligevel vælger at køre til og i særdeleshed fra byen med højere hastighed end det tilladte, at det som en permanent løsning som på den 'Nye Adelgade' bliver etableret en eller anden trafikdæmpende foranstaltning for at få de meget høje hastigheder (vel nok omkring 80-100 km/t) og støj sat ned fra Mindet mod Ladegårdsbakken.

Den 'Nye Adelgade' med røde og hvide markeringer, om man nu syntes om det eller ej, er måske ikke det ”smukkeste”, men er da for hulen efter mine snart 50 år som lokal beboer noget af det bedste, der sket i lang tid, og det ser det markant flot ud.

Jeg oplever, at der efterfølgende er sket en ny holdning om at parkere i højre side på Nørregade, som åbenbart skiltningsmæssigt ikke tidligere er set mod Ladegårdsbakken (kan én parkere der, så må alle parkere der, trods de trafikgener det giver.

Hjertelig tillykke cyklister i en mere sikker kommune.