Lars og Lone Brunsø sætter en stolthed i, at de har bevaret produktionsarbejdspladserne i Ry, selvom de i årevis er blevet rådet til at outsource.

Lars og Lone Brunsø sætter en stolthed i, at de har bevaret produktionsarbejdspladserne i Ry, selvom de i årevis er blevet rådet til at outsource.

Sover godt med god samvittighed

Akva Waterbeds i Ry er Danmarks eneste producent af vandsenge. Virksomheden sætter en ære i at bevare produktionsarbejdspladserne i næromårådet frem for at flytte dele af produktionen ud

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Det skvulper i markedet for vandsenge på det hjemlige marked. Efter en lang periode, hvor vandsenge har været lidt uglesete, er der igen en voksende interesse for dem i Danmark. I hvert fald er salget de seneste år igen begyndt at stige, og den opadgående bølgegang mærker de hos Danmarks eneste producent af vandsenge, Akva Waterbeds i Ry.
“Interessen hænger sammen med flere ting. Mange har søvnproblemer, og derfor er der generelt en voksende interesse for et godt søvnmiljø, og hvad man selv kan gøre for at skabe det,” fortæller Lone Brunsø, key accont manager hos Akva.
“Men danskerne er også begyndt at få øjnene op for den store udvikling, vandsengene har været igennem. Der er meget langt fra de vandsenge, der var vanvittigt populære i 80'erne, til de vandsenge, vi producerer i dag. Der er sket en enorm produktudvikling,” siger hun.
Sammen med ægtemanden Lars Brunsø, driver hun fabrikken i Ry.
Her sætter man stor pris på sine lokale medarbejdere og selvom produktionen for godt 95 procents vedkommende ender på eksportmarkederne, så sætter de to en stor stolthed i at bevare produktionsarbejdspladserne i nærområdet.

Hele produktionen samlet under samme tag

Derfor bliver alt - lige fra vandmadrasser og varmelegemer til topmadrasser, sikkerhedsduge og sengerammer - produceret in-house på fabrikken.
“Der er ikke ret mange producenter tilbage i Danmark, som udelukkende får produceret deres varer i Danmark. Vi får hele tiden tudet ørerne fulde om, hvor store fordele, der er forbundet med at flytte dele af produktionen til udlandet eller outsource produktionsopgaver. Det synspunkt deler vi overhovedet ikke,” konstaterer Lars Brunsø.
Som han ser det, giver det rigtig god mening at beholde produktionsarbejdspladserne i Danmark.
“Vi ser en meget stor værdi i at beholde produktionsarbejdspladserne her i fabrikken. Det giver os fuld kontrol over produktionen, og vi sætter meget stor pris på vores lokale arbejdskraft, der kan tænke selv og er grundige i deres arbejde. Alle de kompetencer, vi har brug for til at producere vandsenge, dem har vi samlet her under samme tag, og det giver os en stor fordel.”
Akva Waterbeds beskæftiger 30 medarbejdere. Her er både møbelsnedkere, syersker, ingeniører og møbelpolstrere ansat.
“Der er nærmest tre-fire mindre fabrikker samlet i fabrikken,” fortæller Lone, mens hun viser rundt mellem de forskellige afdelinger i den 5.000 kvadratmeter store fabrik.

Stærke værdier og en klar strategi

Selvom man smiler i Ry over vandsengens come back på det danske sengemarked, så er det ikke noget, der for alvor betyder noget. Virksomheden eksporterer nemlig over 95 procent af sine vandsenge.
“Vi har i dag nogle meget stærke værdier. Selvfølgelig glæder det os, at vandsengen igen vinder frem i Danmark, men vi har en strategi, vi har holdt fast i siden 1989, og den er stadig aktuel for os. Produktionen er vores rygrad. Det hele produceres individuelt og alt er skræddersyet til den enkelte bestilling. Det er den ene del. Den anden del er eksport. Og her står vi stærkt.“
Sygefraværet på fabrikken i Ry ligger på to procent, og det er pænt under landsgennemsnittet for timelønnede.
“Det synes jeg godt, vi kan være stolte af. Vi har aldrig svigtet vores ansatte, når det har været hårde tider, men sådan er det jo langt fra alle steder. Generelt så er det altid produktionemedarbejderne, der er de først til at betale prisen, når krisen kradser. Men som vi ser det, så er det vigtig, at beholde de arbejdspladser herhjmmme og ikke sende dem til udlandet,” mener Lars Brunsø.
“Derfor sover vi godt med god samvittighed,” smiler han.

Nye forretningsområder

Ud over produktionen af vandsenge, producerer Akva Waterbeds også vandmadrasser til hospitaler og plejecentre. Også vandpuder til kørestole er på repertoiret. Begge dele forhindrer liggesår og siddesår.
Et nyt produktområde er snoezelsenge. Her samarbejder man med blandt andre Landsbyen Sølund i udviklingen af senge med integrerede lydsystemer.
“Det har vist sig at den form for vand og lydterapi har en meget beroligende effekt. Sengene bruges til demente og til psykiatriske patienter, der oplever mere ro og velvære, når de kan ligge i sengene,” fortæller Lone Brunsø.
Seneste skud på stammen er en rund snoezel-vandseng bestilt af Karolinska Institutet i Sverige. Den er til et børnehospice, som Dronning Silvia skal indvie senere på året.

Publiceret 30 October 2015 12:00