Æblekage m. rugbrødscrumble og sød vaniliefløde er et eksempel fra den nye menu. Jordskokkesuppe m. hasselnødeolie er andet eksempel.

Æblekage m. rugbrødscrumble og sød vaniliefløde er et eksempel fra den nye menu. Jordskokkesuppe m. hasselnødeolie er andet eksempel.

Nyt på menuen:

På vej med ældremad al la Noma

800 ældre på plejehjem og i eget hjem får mad med nordisk twist

Af
Erland Rasmussen

Erland Rasmussen

Friske råvarer med et nordisk twist.
Sådan lyder konceptet bag udviklingen af den nye ældremad i Skanderborg Kommune.
Efter et års udvikling og planlægning leveres ny mad til ældre medborgere i denne uge.
Det glæder formand for Socialudvalget Christina Bottke (V).
“Nu kan borgerne se frem til at få serveret den nye mad hver dag, og det er fantastisk. Der er i øjeblikket generel bevågenhed på kvalitet af ældremaden, fordi det har så stor betydning for livskvaliteten. Ikke bare på grund af smagsoplevelsen, men også fordi den rette ernæring har afgørende betydning for borgernes almene helbredstilstand og fysiske formåen,” siger Christina Bottke i en pressemeddelelse til Lokalavisen.
Baggrunden for fremstødet for ældremad er en byrådsbevilling fra 2014 på fem millioner kroner.
Siden august 2014 har der været arbejdet intensivt med udviklingen af det nye madkoncept, både i Vores Køkken og i plejen.
I et pilotprojekt blev der udviklet enkelte nye retter, som har været på menukortet siden efteråret.
I september blev der afviklet en workshop på tværs af borgere, køkken, plejen, Seniorrådet og Socialudvalget, hvor deltagerne kom frem til en fælles vision for hele måltidet.
Efterfølgende er der arbejdet med at skabe nye retter, kompetenceudvikle medarbejdere og teste menuer på plejecentrene.
Kvalitetsløftet af måltidet handler også om rammerne, og derfor fokuseres der i den kommende tid også på anretning, servering og på, hvordan de fysiske rammer kan understøtte det gode måltid.
“Det nye madkoncept rulles ud løbende frem til sommeren 2016, og selv om alt ikke nødvendigvis vil være perfekt fra start, er der ingen tvivl om, hvad der skal være det endelige resultat,” siger mad- og måltidschef, Conny Rønnow.
Madkonceptet er udviklet i samarbejde med Søren Westh fra firmaet Enspire, der tidligere har været NOMA- kok.

Publiceret 01 September 2015 16:00