Bettina Sønderskov , Lokalavisens tidligere redaktør i Skanderborg, har startet firmaet “Til mine Kære”, hvor hun sammen med journalist Jane Gisselmann er fødselshjælper for helt almindelige menneskers historier om deres eget liv.

Bettina Sønderskov , Lokalavisens tidligere redaktør i Skanderborg, har startet firmaet “Til mine Kære”, hvor hun sammen med journalist Jane Gisselmann er fødselshjælper for helt almindelige menneskers historier om deres eget liv.

Fortæl din historie mens du kan

Alle mennesker har en historie, men det er ikke alle, der kan formidle den, så den er nærværende og læseværdig. Men det kan journalist og tidligere redaktør Bettina Sønderskov. Fremover vil hun være fødselshjælper for helt

Af
Af Grethe Bo Madsen

“Det slår mig hele tiden, hvor ualmindelige liv helt almindelige mennesker lever. Det kan godt, være, det er banalt at sige, men det er sandt. Vi bærer alle en historie med os. Et stort drama, der har formet os og gjort os til det, vi er.”
Bettina Sønderskov kigger mig dybt i øjnene. Hendes liv har været fyldt med spændende selvstændige power-kvinder, siden hun for et år siden forlod redaktørposten på Lokalavisen og sprang ud som selvstændig med firmaet Verdenskvinde.dk.
Men det er nogle helt andre historier, der optager hende lige nu. Sammen med journalist Jane Gisselmann, er hun sprunget ud som ghostwriter på helt almindelige menneskers livshistorie med firmaet Til mine Kære.
“Den tanke er aldrig faldet mig ind, at jeg kunne hjælpe andre med at fortælle deres livshistorie, før jeg blev kontaktet af Mette. Mette var syg af kræft og vidste, hun ikke havde langt igen. Hun ønskede at fortælle sin livshistorie til sine børn og bad mig om at skrive den for hende.“
Det blev et hårdt og intenst forløb, hvor Mette fortalte, mens Bettina skrev om kap med sygdommen. Mette fortalte om sin barndom, ungdom og sit voksenliv. Fortalte om de begivenheder, der havde formet hende og gjort hende til den, hun var.

Bog med kolossal betydning

“Det var en overvældende, surrealistisk, men også en meget livsbekræftende oplevelse.”
Bettina blev færdig med sidste kapital kort før Mette døde, og hun nåede at læse hele bogen.
“Mens vi talte sammen, tror jeg, Mette godt var klar over, hvor meget den bog ville komme til at betyde for hendes familie bagefter. Men det gik først op for mig, da Mettes datter kom hen til mig og sagde, at hun aldrig havde læst en hel bog før i sit liv, men at den her, den vil hun læse igen og igen.”
“Det var en åbenbaring for mig. Det viste mig at det her, det er virkelig noget, der kommer til at betyde noget i nogen andres liv.”
Med den vished, begyndte ideerne til det nye firma at spire frem.
“Det gav mig en stor lyst til at hjælpe andre med at fortælle deres historie. At være fødselshjælper på alle de historier og hverdagsdramaer, vi alle er formet af. Vi tror alle, at vi er udødelige, men vi ved jo aldrig, hvad der sker lige om lidt. Måske bliver der ikke en i morgen eller næste uge. Derfor er det vigtigt at fortælle sin historie, mens man kan. At sørge for, de gode historier ikke går i glemmebogen””

Fortælling med refleksion

Flere af dem, der har kontaktet Bettina for at få professionel hjælp til at fortælle deres livshistorier, har været udfordret på forskellig vis.
“Måske er de ramt af kritisk sygdom og ønsker deres livshistorie bevaret for deres børn og familie. Andre ønsker at lægge en fortid, der har plaget dem, bag sig og komme videre.”
Mens nogle bruger livshistorien til at slutte fred med fortiden, er der andre, der bruger den som et springbræt til at komme videre.
“Nogen kontakter mig, fordi de står overfor en ny epoke i deres liv og gerne vil trække tråde bagud og forstå sig selv bedre.”
En livshistorie er en måde at stoppe op og reflektere.
“I USA er det meget udbredt midt i livet at se tilbage på, hvad der har formet dig og derefter se fremad: Bruge fortiden til at forme fremtiden. Ved at fortælle, bliver du bevidst om det vigtige i dit liv. Og ved at få det skrevet ned, bliver det tydeligt. At fortælle sin livshistorie er meget berigende. Du bliver klog på dig selv.”

Fra artikel til roman

En bog med hele din livshistorie er baseret på mange timers interview. Den er derfor heller ikke billig.
“Vi er meget opmærksomme på, at økonomien ikke skal være en stopklods, og derfor har vi lavet forskellige pakker.”
Den billigste pakke koster 5.000 kroner. Det er ikke hele din livshistorie, men fortællingen om en eller to begivenheder, der har været særlig vigtige i dit liv og haft stor betydning for dig. Den er baseret på et par timers interview og har et omfang som en større portrætartikel.
Den mellemste pakke koster 15.000 kroner. Den tager udgangspunkt i en række udvalgte begivenheder fra din barndom og voksenliv og indeholder flere af dine refleksioner. Den er baseret på fem-seks timers interview og har et omfang som en lille novelle.
Den store pakke indeholder hele din livshistorie og koster 40.000 kroner. Den er baseret på op til 18 20 timers interview, og kommer omkring både din barndom, ungdom og dit voksenliv. Her er der god plads til refleksioner over livet, de erfaringer, du gerne vil give videre til andre, og længere beskrivelser af begivenheder, der har haft stor betydning. Den har et omfang som en lille roman.TIL MINE KÆRE

Få professionelle til at hjælpe dig med at fortælle din livshistorie

Historien er baseret på dine erindringer og fortalt levende og nærværende med refleksioner over, hvad der har formet dig og gjort dig til den, du er i dag

Læs mere om livshistorier priser og pakker på www.tilminekaere.dk

Publiceret 06 January 2015 12:00