Tendens fra USA vil også komme her

Bedemand ser foto af afdøde som udtryk for, at flere vil personliggøre begravelsen

Af
Erland Rasmussen

Erland Rasmussen

Danskerne er stadig meget traditionsbundne, når det gælder begravelse og bisættelse. Men nye tendenser er på vej.
Det oplever bedemand Edith Broholt, der driver Broholt Begravelse med afdelinger i Hasselager og Skanderborg.
Flere og flere ønsker således at sætte deres eget præg på afskedshøjtideligheden, og Edith Broholt ser ideen om at vise et kunstnerisk komponeret foto af afdøde i kirken som udtryk for en ny tendens, der handler om at gøre begravelsen mere personlig.
“Vi er stadig meget traditionsbundne i Danmark, selv om der åbnes op for nye tiltag rundt omkring. Vi er på dette område ti år bagud i forhold til eksempelvis USA, men jeg tror, at det også vil komme her til landet,” uddyber Edith Broholt.
Bedemanden fra Hasselager fortæller, at indflydelse fra blandt andet amerikanske film også gør sig gældende på dette område specielt hos den yngre generation.
“Jeg oplevede fornylig, at nogle efterladte først i 20'erne spurgte, om kisten ville stå åben i kirken?, fordi det havde de set på film. Men det er dog ikke tilladt i danske kirker,” tilføjer Edith Broholt.
I USA er det meget almindeligt at vise foto af afdøde i forbindelse med begravelser.
“Det vinder så småt indpas her at gøre højtideligheden mere personlig med et foto af afdøde. Jeg har været ude for det nogle gange, at folk selv har haft et billede med i ramme, som de har ønsket skulle stå på kisten, ligesom jeg også har set et foto i kæmpeformat limet op på et stykke pap,” fortæller Edith Broholt.
Broholt Begravelse har taget fotograf Kirsten Adlers ide om et professionelt portrætfoto med som et muligt tilvalg.
“Mange kender ikke muligheden, men vi vejrer altid først stemningen hos de efterladte, inden vi gør opmærksom på den,” siger Edith Broholt, der umiddelbart synes, at ideen er god.
“Men det gør også begravelsen dyrere”, tilføjer hun.
Det sidste portrætfoto koster således fra 2500 kroner og opefter.

null

Publiceret 01 December 2014 14:00