Som del af arbejdet med inklusion tilbyder Højboskolen i Hørning deres egne elever at deltage i projektet Kom Nu. Andre skoler i kommunen kan købe pladser til deres elever.

Som del af arbejdet med inklusion tilbyder Højboskolen i Hørning deres egne elever at deltage i projektet Kom Nu. Andre skoler i kommunen kan købe pladser til deres elever.

Et åndehul for ensomme unge

Kom Nu er navnet på et projekt for usikre og ensomme unge i Skanderborg Kommune. Højboskolen i Hørning står bag projektet

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Presset på unge om at være udadvendte og selvsikre er større end nogensinde før, men en voksende gruppe af unge har svært ved at opøve de sociale færdigheder, der falder så let for andre. De er usikre og ensomme, og føler sig forkerte.
“Ensomhed er tabu - ingen vil røre ved det. Det er pinligt, og de unge oplever en forkerthed,” siger Tinna Boeriths, børnehaveklasseleder og AKT pædagog på Højboskolen i Hørning.
Hun er initiativtager til udskolingsprojektet Kom Nu, hvor usikre unge møder andre i samme situation for sammen at øve sig i at skabe nye relationer og indgå i fællesskaber.
Projektet har indtil nu hørt under ungdomsskolen, men bliver med det nye skoleår ændret til et tilbud for udskolingselever i hele Skanderborg kommune.
Det er en meget personlig historie, der ligger bag projektet. Tinna Boeriths har selv en dreng, der havde svært ved det dér med at skabe gode venskaber.
“Som mor har jeg selv oplevet, hvor svært det er at hjælpe, når en ung føler sig ensom og forkert. Det gav mig ideen til projektet Kom Nu, hvor unge møder andre unge og træner de sociale færdigheder, som de ikke har fået lært sig,” fortæller hun.
Tilbage i 2008 satte hun sig ned og skrev et koncept for, hvordan man kunne hjælpe ensomme og usikre børn.

Endt i en forkert kontekst

Tinna gik til den daværende leder af ungdomsskolen i Hørning, Torben Knudsen, med ideen, og i starten af 2009 var de klar til at tage imod den første gruppe af unge i alderen fra 13 til 20 år.
“De unge oplever en forkerthed, men det er ikke dem, der er forkerte, det er den kontekst, de er endt i. Måske har der kun været få piger i klassen og ikke nogen, de lige svingede med. Måske har alle de andre drenge været vilde med fodbold, mens man selv var mere til computerspil. Der kan være mange grunde til, at en ung kommer til at stå alene,” understreger Tinna Boeitsh.
I dag har 140 unge fra alle områder af Skanderborg været gennem projekt Kom Nu.
“Det har været en fornøjelse at opleve de her unge få selvværd og turde folde sig ud. For mange af dem er det en helt ny start.”

Tinna Boeriths tog initiativ til projektet Kom Nu efter hun havde oplevet, hvor svært det var for hendes egen søn at tackle usikkerhed og ensomhed

Tinna Boeriths tog initiativ til projektet Kom Nu efter hun havde oplevet, hvor svært det var for hendes egen søn at tackle usikkerhed og ensomhed

Kom Nu

-Projekt for unge, der føler sig usikre og ensomme og mangler selvværd

-Projektet er en del af Højboskolens inklusionsarbejde for 7.-9. klasse

-Kommunens øvrige skoler kan købe pladser i projektet til deres elever

-De unge i projektet mødes hver torsdag aften på Højboskolen fra klokken 16.00-19.00

Publiceret 19 August 2014 12:00