Boligejere skal overveje grundigt, om det kan betale sig at tegne en forsikring. Modelfoto: Torben Klint

Boligejere skal overveje grundigt, om det kan betale sig at tegne en forsikring. Modelfoto: Torben Klint

Eksperter advarer mod bolig-forsikring

De færreste har brug for en forsikring på deres boliglån, mener eksperter

Af
Af Louise Skøtt Gadeberg

Få ydelsen på dit realkreditlån betalt i 12 eller 24 måneder, hvis du bliver syg, skilt eller arbejdsløs.
Sådan lyder en ny type forsikring, som Totalkredit nu vil tilbyde sine kunder. Men to eksperter i privatøkonomi er ikke synderligt begejstrede for forslaget.
“Når det kommer til forsikringsordninger, skal man altid spørge sig selv: Har jeg virkelig brug for dette produkt? Vurdér dit behov på den lange bane. Du er måske arbejdsløs i 1 eller 2 år ud af et langt arbejdsliv – og er det så rentabelt at betale for en sådan forsikring i årevis i stedet for at spare op,” siger økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg til Bolius.dk
Ifølge Totalkredits direktør Troels Bülow-Olsen skal forsikringen ikke påvirke ydelserne på realkreditlånet men være en mulighed, du kan tilkøbe, så du er sikret, hvis du fx bliver arbejdsløs.
“Når vi i dag kigger tilbage på effekten af finanskrisen, så mener vi, at mange tvangsauktioner måske kunne være undgået, hvis boligejerne dengang kunne have fået 12 eller 24 måneders pause fra deres ydelse på deres realkreditlån,” siger Troels Bülow-Olsen.

Få har brug for det

Men den type forsikring, som Totalkredit nu vil tilbyde, har de færreste reelt brug for, mener Kim Valentin, Han er som sådan ikke imod muligheden – blot de præmisser, et sådan produkt bliver solgt på i banken.
“Sådanne produkter sælges på frygt, og det synes jeg ikke er okay. Når bankrådgiveren, der sælger dig dit realkreditlån spørger, om du gerne vil have dit boliglån betalt, hvis du bliver arbejdsløs og ingen indkomst har, er det jo meget svært at svare nej til, for den situation frygter de fleste,” siger han.
Sekretariatschef Curt Liliegren, Boligøkonomisk Videncenter, mener ligefrem, at vi kan risikere, at forsikring af boliglånet bliver til 'frivillig tvang'.
“Det kan blive problematisk, at dem, der sælger dig lånet, også er dem, der sælger dig forsikringen – for det ene kan meget vel komme til at afhænge af det andet. Man kunne fx forestille sig, at den billige realkreditlånsrente ville være afhængig af, om du også tegner en lånforsikring. Og dermed vil forsikringen ikke være et reelt tilbud, pointerer han over for Bolius.dk.

ss

ss

Publiceret 17 August 2014 16:00