Otte ud af ti døde danskere bliver brændt i landets krematorier. Det giver god plads på kirkegårdene. Foto: Mostphotos

Otte ud af ti døde danskere bliver brændt i landets krematorier. Det giver god plads på kirkegårdene. Foto: Mostphotos

Rigeligt plads på kirkegårdene

Otte ud af ti danske døde brændes. Det giver god plads på landets kirkegårde

Af
Fred Jacobsen

Der er omkring 350 kirkegårde i Danmark, som lider af det modsatte af pladsmangel. De er nemlig så store og rummelige, at man ville kunne begrave ti gange landets befolkning på dem
“Der er plads til 50-60 millioner mennesker på kirkegårdene. Det er plads, som man rent faktisk troede, man fik brug for,” forklarer Klaus Frederiksen, formand i Foreningen af Danske Kirkegårdsledere.
Befolkningstallet steg og gør det fortsat, men siden slutningen af 1800-tallet begyndte man også at brænde de døde i stedet for at putte dem i en kiste og sænke dem ned i jorden.
Det betyder, at der er brug for mindre plads: En kistebegravelse kræver tre kvadratmeter, en urne med afdødes aske kun en halv. Der er derfor efterhånden opstået pænt meget plads mellem de traditionelle gravsteder på landets kirkegårde.

Langtidsplanlægning

“Den udvikling har man jo ikke kunnet forudsige, fordi vi her har med langtidsplanlægning at gøre. Man skal huske på, at et gravsted er fredet i en periode, så man har skullet planlægge en 30-40 år frem,” tilføjer Klaus Frederiksen, der ud over at være formand for kirkegårdslederne også er leder af Garnisonskirkegården i København.

Blev mere lige

Udviklingen har taget så meget fart, at otte ud af ti døde danskere sidste år blev kremeret.
Især i 60'erne og 70'erne steg antallet af krematorier og ligbrændinger i en stejl kurve.
“Folk fik i de år en mere praktisk tilgang til sådan noget som bisættelser,” mener Tom Olesen, leder af Fælleskrematoriet i Ringsted på Sjælland og formand for teknisk udvalg i Danske Krematoriers Landsforening.
“Og så var der jo i den måde, samfundet udviklede sig på i den tid, et faldende behov for at markere sig med store og prangende gravsteder. Lige som meget boligbyggeri fra 60'erne og 70'erne ligner hinanden til forveksling, gør gravstederne det også,” fortæller han.
Selv om landets kirkegårde optager langt mere plads, end der reelt er brug for, ser han ikke lukninger for sig.
“Der sker reguleringer på kirkegårdene på grund af økonomi og arbejdsmiljø. Men lukninger ser jeg ikke lige komme - med mindre det sker samtidigt med, at en kirke lukker,” lyder hans bud.


Fakta

I 2013 blev der kremeret 42.349 døde i hele landet.

88,9 procent af alle døde Øst for Storebælt blev brændt, vest for Storebælt var kremeringsprocenten 73,9

Kilde: Danske Krematoriers Landsforening, www.dkl.dk

Publiceret 03 August 2014 12:00