Når man træder ind på Valby Bakke på Adelgade, er det tydeligt, hvor meget byen betyder for Peter Sommer. Det ene hjørne er nemlig blevet udsmykket med billeder af Skanderborg. Foto: Jonas Wrede Hansen

Når man træder ind på Valby Bakke på Adelgade, er det tydeligt, hvor meget byen betyder for Peter Sommer. Det ene hjørne er nemlig blevet udsmykket med billeder af Skanderborg. Foto: Jonas Wrede Hansen

Nostalgiske Peter Sommer siger farvel Skanderborg og goddag København

Snart flytter han igen fra Skanderborg. Inden da bruger Peter Sommer dog tiden på at nyde sommeren og sige farvel til byen

Af
Af Jonas Wrede Hansen

Jeg møder Peter Sommer på hans café, Valby Bakke. Han byder på kaffe, vi sætter os ned, og så begynder vi at snakke...
“Farvel, Skanderborg.” Den sætning kommer efter sommeren ud af Peter Sommers mund for anden gang i sit liv til byen, der har en helt speciel placering i hans hjerte. Sidste gang var han en ung fyr, der ikke havde fuldstændig styr på, hvad han ville med sit liv.
23 år gammel flyttede han til Aarhus. Her var der en uddannelse og, hvad han selv kalder det, et fedt job som tekstforfatter for et reklamefirma, der hev fat i ham og trak ham til den jyske hovedstad.
Nu er det en snart 40-årig Peter Sommer, der som familiefar og succesrig musiker efter sommerferien pakker sine ting sammen og flytter med kæreste og børn til Sjælland mod landets hovedstad.

Skanderborg er inde i ham

Derfor går tiden i øjeblikket med at sige farvel til Skanderborg. Og det fylder meget. Ikke fordi han frygter at komme til København. Han er nemlig sikker på, at han med kæresten og sine børn får det godt dér.
Men Skanderborg og Peter Sommer har altid haft et tæt forhold.
“Skanderborg er inde i mig,” lyder det meget sigende i en af hans tekster.
Måske er det også derfor, at der gik forholdsvis lang tid, før han som ung flyttede fra byen.
“Jeg blev i Skanderborg længere end de andre i min vennekreds. De fleste tog enten til Aarhus eller på en dannelesrejse ud i verden, da vi blev omkring de 18-19 år. Jeg flyttede først væk, da jeg var 23,” fortæller Peter Sommer, imens han tænker tilbage.
Dannelsesrejse var han nemlig ikke klar til, og han vidste endnu ikke, hvilken uddannelse han ville begynde på, så derfor faldt valget på at blive i hjemstavnen.
“Jeg havde det superfedt med at være her og havde det svært med at komme herfra. Det, jeg skulle nå med mig selv, og det, jeg ville prøve at finde ud af, havde jeg det nemt nok med at finde her.”
Han fandt det nemlig ved at søge mod andre veje end hans jævnaldrende.
“Jeg fik nogle kammerater, der var lidt ældre end mig. For eksempel en fyr ved navn Bo Ark og hans slæng. Så der var nok eventyr i at blive her.”
Tiden med de ældre kammerater og specielt Bo Ark fik en stor betydning for Peter Sommer, og banede stille og roligt vejen mod en karriere som sangskriver.
“Det gav konstant en eller anden udfordring af sproget, som den her gruppe af mennesker var helt vildt gode til. Det foregik faktisk lige på det her strøg,” fortæller han, imens han peger ud på Adelgade, hvor eventyret med Bo Ark og hans slæng fandt sted, hvor minderne ligger samlet for evigt, og hvor han i dag har en lille, hyggelig café sammen med to venner.

Et nostalgisk menneske

Lige præcis Adelgade er med til at sætte nostalgien i gang hos Peter Sommer.
“Nu er Adelgade på mange måder en ret grim hovedgade. Der er mange andre steder i Skanderborg, som er flottere. Men der er knyttet en del minder hertid,” fortæller han og fortsætter:
“Jeg gik en tur her i går aftes. Jeg skulle op at hente nogle cigaretter på tanken. Der gik lidt nostalgi i mig. Jeg er en nostalgisk person, og lige for tiden er jeg det nok lidt mere.”
Den nostalgi er nok også medvirkende til, at Peter Sommer aldrig siger helt farvel til Skanderborg. Udover fortsat at have familie og venner i byen, så vil musikken nemlig stadigvæk fører ham tilbage.
“Jeg har et øvelokale og et studie i Skanderborg, hvor jeg laver min musik. Det tænker jeg, at jeg stadigvæk kommer til at bruge meget,” fortæller han.
I øjeblikket er han sammen med vennen Simon Kvamm ved at færdiggøre en ny De Eneste To-plade. En del af den plade er også blevet til i Peter Sommers studie i Skanderborg.
Så selvom han snart flytter fra Skanderborg, så er det nok rettere sagt et på gensyn end et endegyldigt farvel. Skanderborg vil altid være hans hjemmebane, men han er sikker på, at han sammen med sin familie også får hjemmefølelsen at mærke i København.
“Der vil nok altid være den konflikt i mig, at det her føles som hjem, og det andet føles som et andet hjem,” fortæller han og kigger eftertænksomt ud på Adelgade. Snart hedder det: “Goddag til København.”

Publiceret 22 July 2014 12:00