Drunk driver concept - girl holding vodka bottle, trying to open car doors

Drunk driver concept - girl holding vodka bottle, trying to open car doors

Seks ud af ti ved, de kører spritkørsel

De fleste, der bliver stoppet og taget for spritkørsel, ved godt selv, at de ikke burde køre. Det viser en ny undersøgelse

Af
Af Jonas Wrede Hansen

Det sker ofte, at der bliver stoppet bilister, som har fået lidt for meget at drikke. I weekenden blev der således stoppet to bilister i Skanderborg Kommune, som ikke skulle have sat sig bag rattet, da de havde en for høj promille.
Nu viser en ny undersøgelse, at seks ud af ti personer, der bliver taget for spritkørsel, godt selv er bevidste om, at de kører med alkohol i blodet.
Undersøgelsen er blevet foretaget ved en stor interviewundersøgelse fra de obligatoriske Alkohol- og Trafikkurser, som spritbilister bliver sendt på, når de vil generhverve deres kørekort. Her har man i de fem regioner spurgt over 4100 dømte spritbilister, om de var klar over, at de kørte spritkørsel, da de blev taget. Hele 66 procent siger, at det var de bevidste om.
Derfor mener Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik, at danskerne skal være bedre til at vurdere, om de bør tage bilen eller lade være.
"Er du det mindste i tvivl, om du har fået for meget at drikke, så lad bilen stå. De andre i selskabet har også et ansvar for at blande sig, hvis de har mistanke om, at en anden gæst har drukket for meget til at køre. Det er misforstået hensyn at lade være, da det kan ende med en ulykke," siger hun i en pressemeddelelse.
Fra 2008 til og med 2012 har 252 mennesker mistet livet og 1435 er blevet kvæstet i ulykker, hvor der har været en spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj (knallert, motorcykel, bil, varebil eller lastbil) involveret i ulykken.

Publiceret 01 July 2014 15:00