Hans Jakobsen t.v., og Niels Thernøe i gang med afmærkning af den kommende sti om Hørning by.

Hans Jakobsen t.v., og Niels Thernøe i gang med afmærkning af den kommende sti om Hørning by.

De borer og hamrer:

Klar til sti om byen 11 kilometer sti rundt om Hørning som borgerdrevet projekt

Af
Af Erland Rasmussen

Der arbejdes hårdt med spade og jordbor, når frivillige borgere fra Hørning knokler med at få afmærket den kommende natursti om Hørning by.
Der skal nemlig hamres ikke mindre end 58 pæle i jorden hver i 75 centimeters dybde for at markere den 11 kilometer lange sti, der er undfanget som et borgerstyret projekt i et samarbejde mellem Hørning Borgerforening, Danmarks Naturfredningsforening og Skanderborg Kommune.

Skriftlige aftaler for fem år

Stien om Hørning By, som den allerede er blevet døbt, har imidlertid flere samarbejdspartnere, idet det er lykkedes at lave aftaler med 20 private lodsejere om at lade stien gå gennem deres jorde.
Der er således lavet skriftlige aftaler gældende for de næste fem år. Den længste del af stien passerer via områder, som Skanderborg Kommune ejer.

En af de sidste brikker

Aftaler med lodsejerne var en af de sidste brikker i puslespillet om at få naturstien på plads.
“Det har været en fornøjelse at tale med de private lodsejere. Kun en sagde nej, og det fik vi løst på anden vis,” fortæller Hans Jakobsen, der for to år siden gik i gang med stiprojektet.
Hans Jakobsen fortæller, at der i de sidste par år ikke er gået en dag, hvor han ikke har tænkt på stien.
“Jeg var på bar bund, da jeg begyndte, men siden har jeg lært, at der er noget, der hedder paragraf 3-zoner, vandmiljøplan og å-beskyttelseslinjer,” sukker Hans Jakobsen om de mange regler, som han har måttet sætte sig ind i.

Med til at åbne naturen

Hans Jakobsen regner med, at stien hovedsageligt vil blive brugt af lokale beboere omkring Hørning. Men også turister, vandregrupper fra foreksempel Ældresagen, motionister, spejdere og løbere vil kunne nyde den, mener han.
Niels Thernøe, der er næstformand i Danmarks Naturfredningsforening afdeling i Skanderborg, glæder sig også over den kommende natursti.
“Vi har i foreningen to hovedformål, og det er at beskytte naturen, men også at være med til at åbne den, så folk får øjnene op for den. Derfor er det oplagt for os at være med i samarbejdet,” siger han.
Fra Skanderborg Kommune roser Thomas Brandt Ebbesen, fagsekretariatet for Teknik & Miljø, samarbejdet som et lokalt, borgerdrevet projekt, hvor kommunen støtter op.
Stien om Hørning By åbnes officielt 14. september på Brogårdsvej ved efterskolen.
Stiens budget er på godt 200.000 kroner.

null

Publiceret 26 June 2014 12:00