Fra venstre Gert Pedersen, Ry, Adnan Noor, Somalien, Mostafa Dahli, Syrien, Abdu Dahli, Syrien, og Ajaz Sulayman, Syrien.

Fra venstre Gert Pedersen, Ry, Adnan Noor, Somalien, Mostafa Dahli, Syrien, Abdu Dahli, Syrien, og Ajaz Sulayman, Syrien.

Flygtninge i Ry:

Vi er så glade for vores cykler...

Et projekt under Dansk Flygtningehjælps frivillighedsgruppe i Ry satser på praktisk integration: Flygtninge lærer at sætte cykler i stand til sig selv og andre flygtninge og kommer samtidig tættere på dansk kultur

Af
Af Erland Rasmussen

Hver onsdag mellem klokken 19 og 21 er der hektisk aktivitet i det lille værksted på Ellemosen 13 i Ry.
Her mødes flygtninge fra forskellige nationaliteter nemlig med det formål at sætte cykler i stand til sig selv eller andre flygtninge.
Projektet er 1 år gammelt, og det er Gert Pedersen, der er idemanden bag.
Gert Pedersen blev involveret i den lokale frivillighedsgruppe under Dansk Flygtningehjælp.
“Jeg blev spurgt, om jeg havde nogle ideer. Jeg foreslog, at det skulle være noget med at kombinere integration med at istandsætte cykler, så flygtningene også kunne få en cykel,” husker Gert Pedersen.

100 cykler på 1 år

I projektets korte levetid er der således udleveret 100 cykler til flygtninge. Alle disse cykler er sat i stand på værkstedet i Ry.

10-15 deltager hver uge
“Det har virkelig været en succes. Der kommer typisk 10 til 15 mennesker på en almindelig onsdag aften, og det er både mænd, kvinder og børn,” forklarer Gert Pedersen.
Det er alle nationaliteter blandt de cirka 250 flygtninge, der bor rundt omkring i Ry.
Således mødes eksempelvis afghanere, iranere, palæstinensere og syrere i værkstedet, hvor de lærer at bruge værktøj og reparere cykler.
“Formålet er integration og cykler, men det sociale og hyggen vejer lige så tungt i projektet. Jo mere fritid, flygtningene kan bruge sammen med danskere, jo hurtigere lærer de at bruge dansk i praksis, ligesom de også kommer tættere på dansk kultur,” fremhæver Gert Pedersen.

Ajaz Sulayman viser stolt en af de cykler, han har sat i stand.

Ajaz Sulayman viser stolt en af de cykler, han har sat i stand.

Det er hyggeligt og sjovt

Cykelprojektets sociale aspekt hjælper ifølge Gert Pedersen også med til at undgå problemer og ballade i Ry, hvor flygtninge er involveret.
Ajaz Sulayman, der er kurdisk syrer, er en af de udslusede flygtninge, som kommer på cykelværkstedet.
“Det er dejligt at få hjælp til at lave cyklerne og adgang til et værksted, når man ikke har mulighed for at lave cykler hjemme. Og så har vi det altid hyggeligt og sjovt,” siger han.

Hårdt brug for flere cykler

Cyklerne bliver foræret til projektet, som ikke har midler til at købe de tohjulede.
“Budskabet om at vi godt kan bruge en masse cykler er hidtil gået fra mund til mund. Det gik også godt i starten, men nu er markedet tilsyneladende ved at være tømt,” sukker Gert Pedersen.
Derfor opfordrer han alle, der har en ekstra cykel til projektet om at henvende sig.
“Cyklernes stand er underordnet, og ofte går der 2-3 cykler til at lave en god, så vi kan modtage eller hente alle cykler,” forsikrer Gert Pedersen.
Gert Pedersen ser også gerne et samarbejde med andre frivillighedsgrupper i kommunen om cykler.Cykel-integration

Arrangør: Frivilliggruppen i Ry under Dansk Flygtningehjælp
Sted: Ellemosen, 13, Ry
Kontakt: Gert Pedersen, tlf. 6049 2499 eller cirkuspedersen@mail.dk
Formål: Integration af flygtninge gennem istandsættelse af cykler, der udleveres til flygtninge

Publiceret 14 January 2014 11:30