Vinderlæserbrev i konkurrence udskrevet af Europabevægelsen på blandt andet Skanderborg Gymnasium.

Vinderlæserbrev i konkurrence udskrevet af Europabevægelsen på blandt andet Skanderborg Gymnasium.

Hvad sker der i EU, bliver i EU!

Af
Af Pernille Jeppesen

Sigrid Eglin

Ida Nørregaard og Thea Riis

3.C

Skanderborg Gymnasium

EU er en lukket insider organisation, der gør det umuligt for unge at følge med og tage et standpunkt, når valgdagen nærmer sig.
EU-valget er lige rundt om hjørnet, og stemningen rundt omkring i landet er intens. Valgkampagnen fylder gader og stræder, og man kan nærmeste høre de messende stemmer fra de debatterende politikere i de tunge lokaler i Bruxelles. Tonen er lagt, og som EU's fremtid er vi unge blevet bedre rustet til valg end nogensinde før, og vi er klar til at udnytte vores nyvundne stemmeret.
Det lyder selvfølgelig meget godt, men desværre er dette glansbillede langt fra virkeligheden. Op til enhver valgkamp opstår der altid kampagner om vigtigheden af at udnytte sin stemmeret, men hvordan kan vi stemme til et valg, hvor vi ikke ved, hvad det indebærer? Det har ca. samme effekt som at bede en blind om at gå derhen. Problemet er ikke, at vi ikke vil stemme, men at vi ikke har fået de nødvendige informationer. Jeg tror, det er de færreste unge i Danmark, der egentlig ved, hvad det betyder at stemme til ”EU-valget” (eller hvad det nu hedder?).
For nylig opstod der ramaskrig og heftig debat i de danske medier, da en avis skrev nyheden, at EU ville forbyde lakridspiber, men når det kommer til noget så afgørende for Danmark som de studerendes fremtid, så får vi absolut ingen information. For nylig overhørte jeg (heldigvis) en sige, at EU overvejede at skære i tilskuddet til muligheden for udenlandske praktikpladser. Da jeg så ville undersøge sagen nærmere, var der så godt som ingen information om sagen. Jeg ved altså stadig ikke, hvad de blev enige om. Så hvad sker der egentlig i EU? Hvilke muligheder har jeg? Hvem repræsenterer os unge i EU? Og vigtigst af alt… hvem kan jeg stemme på? Jeg stemmer for et mere åbent EU. Et åbent EU med nemt tilgængelige informationer. Et åbent EU for alle – også for os unge. Et åbent EU for folk som mig, der ved hvad EU består af, men ikke politikken eller personerne bag den.
Så før de brokker sig over, at vi unge ikke tager aktiv del i EU-valget (som vi stadig ikke ved hvad hedder!?), skal EU måske kigge lidt indad først. For som tingene er lige nu, er EU en insider organisation, hvor det der sker i EU bliver i EU. Men nå ja! Det er vel altid Morten Messerschmidt.

Publiceret 17 November 2013 14:00