Rapperen AndyOp/Andreas Seebach, der er gift med Sundhedsminister Astrid Kragh, får samtlige KulturCrews til at kaste håndtegn, da han giver et eksempel på et arrangement, de unge selv kan være med til at skabe. Foto: Line Riskær Høi

Rapperen AndyOp/Andreas Seebach, der er gift med Sundhedsminister Astrid Kragh, får samtlige KulturCrews til at kaste håndtegn, da han giver et eksempel på et arrangement, de unge selv kan være med til at skabe. Foto: Line Riskær Høi

70 unge går sammen i nyt KulturCrew

Street performance, musik-flash mobs, kampagne for flere smil og stand up er blandt de mange idéer, der snart ser dagens lys

Af
Af Line Riiskjær Høi

Der manglede ikke ideer og engagement, da kommunen 6. september holdt kulturCrew dag for folkeskolernes ældste elever på Højboskolen I Hørning.
"Skal der ikke også komme en professionel stand up'er og starte det?"
"Jo! Måske skal der også være...". Mathias og Asger fra Gyvelhøjskolen brainstormer til KulturCrew-dag på Højboskolen i Hørning. De vil lave en Stand Up aften. Der er dog en del detaljer at få styr på før arrangementet er en realitet. I salen omkring dem sidder 68 andre unge fra 6 skoler i kommunen. De mangler heller ikke idéer eller energi til at skabe kultur for unge. Og nogle af idéerne vil blive realiseret, for de 70 unge er under uddannelse som KulturCrew.

Elever står for arrangementer

Et KulturCrew er en gruppe på 4-12 elever fra hver skole og en lærer, der støtter dem i at stable kulturelle arrangementer på benene.
"Da Teaterforestillingen "Livet på spil" var på vores skole for kort tid siden, skulle vi f.eks. sørge for at sætte plakater, stole og vand frem og byde velkommen. Nogle gange skal vi lave aftalerne med kunstnerne. I dag har vi så fået idéer til at lave vores eget arrangement med street performance", fortæller Cecilie på 15 år fra Niels Ebbesens Skolen.

Fremtidens kulturbrugere

"Idéen med KulturCrews er at engagere de unge i både det frivillige arbejde og i kulturen, så de på sigt kan være ansvarlige for et arrangement. De unge er jo fremtidens kulturbrugere, så det er vigtigt, at de selv kan være med til at skabe den", forklarer kommunens kulturkonsulent, Benedikte Sten Andersen.
Marianne Uth, KulturCrew-kontaktlærer på Den Fri Hestehaveskole, mener, at det netop er meget motiverende for de unge, at deres idéer og indsats får lov til at blive til noget i en større sammenhæng.

Uddannet i at skabe kultur

På KulturCrew-dagen blev de unge introduceret til teori og øvelser i at skabe og udføre idéer.
Rapperen AndyOp gav surprice-koncert og konkrete tips om, hvad der er vigtigt at sørge for, for at stable et godt arrangement på benene. Dagen sluttede med, at de enkelte KulturCrews fremlagde et konkret projekt, som de vil arbejde videre med. Det ser ud til at flere af elevernes projektidéer bliver til noget. For med "kommunens hæveautomat", Ungepuljen, kan de unge nemlig få op til 5.000 kr i hånden til at skabe at åbent kulturelt arrangement for unge. Det kan i øvrigt alle unge mellem 13-25 år ved at klikke og ansøge på Ungepuljen.dk.

Publiceret 21 September 2012 06:00