75-årige Børge Nielsen fra Skanderborg var Ngoc Yen Nguyens første kunde i stolen, da hun begyndte sin læretid, og da hun skulle til svendeprøve stillede han beredvilligt op som model. I dag tager han gerne turen til Viby, når han skal klippes.

75-årige Børge Nielsen fra Skanderborg var Ngoc Yen Nguyens første kunde i stolen, da hun begyndte sin læretid, og da hun skulle til svendeprøve stillede han beredvilligt op som model. I dag tager han gerne turen til Viby, når han skal klippes.

Danmark er mit hjem

Frisør Ngoc Yen Nguyen har åbnet egen salon i Viby

Af
Af Hanne Vammen

"Jeg føler, at Danmark er mit hjem, og jeg kunne ikke forestille mig at skulle bo i Vietnam".

Ordene kommer fra 32-årige Ngoc Yen Nguyen, også kaldet Jenny, der siden november sidste år har drevet forretningen Jennys Haircut i Viby.

Hun kom til Danmark i 1986 sammen med sin mor og lillebror for at blive familiesammenført med faderen og storesøsteren, der som flygtninge var kommet til landet i 1981.

Familien slog sig ned i Hasle, og otte-årige Ngoc Yen Nguyen begyndte i en dansk skole, først i en modtageklasse på Brobjergskolen, senere på Læssøesgades Skole, Møllevangskolen og Skjoldhøjskolen, hvor hun afsluttede 10. klasse.

Herefter tog hun til Tønder for at hjælpe sin faster i dennes spisehus. Hun læste sideløbende HF på VUC, og som 24-årig kom hun i lære som frisør.
Det var hos Bach Frisørstue i Skanderborg, der senere blev overtaget af Pia Roed og dermed skiftede navn.

Måtte kæmpe for elevplads

"Det var ikke let at få en elevplads. Jeg kan huske, at læreren på Frisørskolen en tirsdag kom ind i klassen og fortalte, at der var en frisør i Skanderborg, som gerne ville have en elev ind, og vi var 16 i klassen".

"Jeg sendte en ansøgning samme dag og blev ringet op, om jeg kunne komme og hjælpe til om fredagen. Det kunne jeg godt og også om lørdagen. Og det var heldigt, for jeg fik senere at vide, at frisøren ikke tog elever ind, som nøjedes med at sende en ansøgning i stedet for at møde personligt op med den. Men fordi, frisøren kunne mærke, at jeg var interesseret de dage, hvor jeg hjalp til, fik jeg elevpladsen", beretter hun.

Ngoc Yen Nguyen havde på det tidspunkt fået et barn, sønnen Mikkel, der i dag er ni år, som hun var alene med. Men hun gennemførte de fire års læretid, og efter at have arbejdet som frisør i Veri Centret og i Klippehjørnet på Grenåvej, kunne hun i efteråret åbne sin egen salon på Skanderborgvej.

Kunder holder ved

Ngoc Yen Nguyens har mange faste kunder i salonen, og de fleste er danskere. Én af dem er 75-årige Børge Nielsen.

Han var Ngoc Yen Nguyens første kunde i stolen, da hun begyndte sin læretid, og da hun skulle til svendeprøve stillede han beredvilligt op som model.

I dag tager han gerne turen fra Skanderborg til Viby, når han skal klippes.

Ngoc Yen Nguyen har dansk kæreste, nemlig 39-årige Michael Ellwood Jørgensen, der arbejder som it-konsulent, og som hun bor sammen med i Åbyhøj.

Ngoc Yen Nguyen føler sig da også mere som dansker end vietnameser. Da hun for 12 år siden tilbragte halvanden måned i Vietnam, savnede hun den danske ost og leverpostej, og når hun læser og skriver, foregår det på dansk.

Men vil man så godt integreres, som Ngoc Yen Nguyen er blevet i sit nye land, kræver det en indsats, mener hun.

"Du skal kunne sproget, ellers kan du ikke arbejde i et team, og der kan opstå misforståelser på arbejdspladsen. Og så kan du ikke forvente, at du bare kan komme til Danmark, og så er der nogle, der ordner det hele for dig. Du skal selv gøre en indsats og være åben", lyder rådet fra Ngoc Yen Nguyen.

Publiceret 02 July 2010 07:30