Unge i klemme i Sølundprojektet

Først en uge henne i forløbet, fik de ledige under 25 år besked om, at de mister halvdelen af deres dagpenge ved at være med i projektet

Af
Af Susanne Secher

Det startede eller så godt for 23-årige Camilla Christensen fra Skanderborg, da hun startede op i rotationsprojektet på Sølund. Rotationsprojektet er et tilbud til ledige om at arbejde i et forløb på Sølund med henblik på at dække bemandingen til næste år, når de landsbyens fastansatte skal på efteruddannelse. Projektet består både af teori go praktik, og allerede tilbage i september måned blev der afholdt informationsmøde. Men det var først den 30. oktober, en uge inde i teoriforløbet, at Jobcentret mødte op med en noget chokerende besked til de to deltagere, som er under 25 år. "De kom fra jobcentret om morgenen og trak os til side. Vi fik at vide, at vi skulle være opmærksomme på, at vi gik ned på 50% af dagpengene, fordi vi var under 25 år. Det var en meget mærkelig information at få så langt henne i forløbet. Og så skulle vi kontakte vores fagforening for yderligere information. Det var alt," fortæller Camilla, som siden har været igennem hele følelsesregistret. Fra Jobcenter Skanderborg fortæller Erik Laursen og Helle Møller, at de ganske rigtigt informerede de to piger ved et møde den 30.oktober, men hanviser til A-kassen. "Vi fik først jobplanerne en uge før starten, så vi havde ikke mulighed for at informere tidligere. Og hun kunne komme ud af projektet igen uden problemer. Med hensyn til økonomien, så må vi slet ikke informere borgerne. Det er A-kassens ansvar, men reglerne er helt nye, så der er nok for lidt kendskab til det," lyder det fra Jobcentret.

Der er ingen forklaring

Men Camilla vil ikke ud af projektet. Hun er rigtig glad for at være på Sølund. Hun har mødt en fantastisk engageret medarbejderstab, haft succesoplevelser med beboerne og lært en masse nyt om Sølund. Hendes syn på stedet, dets ansatte og beboerne er meget positivt, og hun kan sagtens se sig selv som medarbejder her, mens sagen med dagpengene overskygger glæden ved projektet. "Jeg kontaktede selvfølgelig min fagforening (HK). De kunne ikke fortælle noget som helst, men sendte bare en brochure. Det eneste sted i brochuren, hvor der står noget om 50%, er ved højskoleophold. Jobcentret har vi ikke set, siden vi fik besked. De glimter ved deres fravær i denne sag. Det er da noget af en indsats, at vi bliver opfordret til at gå ind i projekt, og når vi så viser initiativ, så tager de vores penge, og det endda selvom vi betaler det samme i kontingent som alle andre. Det er ærgerligt, at sådan et projekt rammer os unge, som de skal satse på i fremtiden" siger Camilla, som også har søgt hjælp hos FOA, der fandt noget om en aktiveringsydelse på 82%. Men Camilla ved stadig ikke, hvilke regler, der gælder.

Publiceret 01 December 2009 08:00