Politikerne er mere troløse end nogensinde, mener forfatteren Jon Kiellberg, der er ved at skrive en bog om de politiske vendekåber.

Politikerne er mere troløse end nogensinde, mener forfatteren Jon Kiellberg, der er ved at skrive en bog om de politiske vendekåber.

Hver tiende politiker er vendekåbe

10 procent af de politikere, der blev valgt ved det seneste kommunalvalg, har skiftet parti eller har forladt politik. Dansk Folkeparti har mistet flest byrådsmedlemmer

Af
Jesper Lundh

Man har et parti til man tager et nyt. Sådan tænker mange byrådspolitikere tilsyneladende, for omkring hver 10. politiker har skiftet parti siden det seneste kommunalvalg i 2005. Helt præcist 125 folkevalgte. Og det er mange, vurderer Jon Kiellberg, der er politisk analytiker og som netop er ved at skrive en bog om de politiske vendekåber.
"Siden 2005 har ti procent skiftet parti, og det synes jeg er et højt tal. Der er med andre ord stor sandsynlighed for at en politiker ikke repræsenterer det parti, man regner med, i hele valgperioden," siger Jon Kiellberg til Lokalavisen.dk.

Tallet er ifølge Jon Kiellberg højere end nogensinde, og når valget på tirsdag er afgjort, forventer han, at tendensen fortsætter.

"Det tror jeg helt sikkert, vi vil opleve. Tendensen er stigende," siger han.
Flest i DF
Dansk Folkeparti har haft flest troløse politikere, som nu har fundet grønnere græs i andre partier. Her har næsten hver ottende kommunalpolitiker har skiftet partibogen ud.
"I Dansk Folkeparti har 13 procent af kommunalpolitikerne skiftet parti siden 2005. Og det kan være lidt overraskende. Det skyldes nok den stramme partidisciplin plus at man på kommunalt plan arbejder sammen med mange partier – og derfor er et skifte til eksempelvis Socialdemokratiet mindre på nogle områder," siger Jon Kiellberg.
"Til sammenligning er der kun tre-fire procent, der har forladt Venstre og de konservative, så DF er absolut topscorer," siger han.
Han mener dog ikke, at det er et demokratisk problem.
Klar besked
"Mandatet følger jo personen og ikke partiet, så der er heller ikke noget juridisk problem. Men det er vigtigt, at vælgerne indstiller sig på, at det nu er en anden tid, hvor politikerne skifter parti oftere end tidligere. Men det afspejler jo også vores liv generelt, hvor vi det ene år går til golf og det næste år til yoga. Vi har mange fællesskaber," siger Jon Kiellberg.

Han påpeger, at tålmodigheden for at komme til tops som politiker samtidig er mindre end tidligere.
"Det er blevet et individuelt projekt at gøre politisk karriere. Og så betyder partiet mindre. Især hvis de politiske ambitioner ikke bliver opfyldt, skifter man parti hurtigere eller forlader politik helt," siger Jon Kiellberg.

Samtidig er der ifølge analytikeren mange midterpartier, som ligner hinanden og derfor er springet ikke så stort. Og endelig slider en relativt stor mediebevågenhed også politikere op – det har eksempelvis eks-borgmester Louise Gade (V) fra Århus givet udtryk for.

Ifølge Jon Kiellberg kan de politikere, der forlader partiet eller politik generelt deles op i fem arketyper – se typerne nedenfor.

.

.

Publiceret 11 November 2009 17:01