Grønt IT til folkeskolerne

Et nyt fælles IT-skolenet giver Skanderborg Kommunes folkeskoler et løft på IT-området

Siden Kommunalreformen er der lagt kilometervis af fibernet mellem mange af de kommunale institutioner i Skanderborg Kommune. For nyligt er der etableret trådløse bredbåndsforbindelser til de skoler, som ikke kan nås med kommunens fibernet. Det nye skolenet udnytter teknologien fuldt ud til gavn for både elever og lærere, og en af gevinsterne ved det nye fælles skolenet er, at driften af skolernes undervisningspc'er samles i IT-staben på rådhuset i Skanderborg. Det betyder, at IT-vejlederne på hver enkelt skole får mere tid til den pædagogiske IT-indsats i stedet for at administrere og vedligeholde skolens computere og servere. Det fælles skolenetværk giver også skolens elever adgang til nye fælles faciliteter som online ordbøger og forskellige undervisningsmaterialer. Og alle lærere kan koble sig på det fælles skolenet hjemme fra. Skolenettet betyder også, at skolerne nu kan indkøbe software og netbaseret undervisningsmateriale samlet - med de besparelser det giver.

Grønne gevinster

Med skolenet er det populært sagt muligt at fjernstyre hver eneste pc ude på skolerne. Dermed kan kommunens IT-medarbejdere eksempelvis udrulle nye programmer samlet til alle skoler på én gang, og skolenet har også en grøn sidegevinst. "Glemmer man at slukke for en computer efter skoletid, bliver de automatisk lukket ned, så de ikke bruger strøm. Det gælder i øvrigt også, hvis aftenskoleleverne skulle glemme det," fortæller Karsten Karlsen fra kommunens Analyse & Innovations-team. Den nye fælles serverpark, bruger samlet set også væsentligt mindre strøm end de servere, som tidligere var placeret på hver enkelt skole.

Fælles strategiarbejde

Sammen med implementeringen af det nye system, er der i skoleregi nedsat en fælles strategigruppe, som koordinerer strategiarbejdet for IT-udvikling på den enkelte skole. I øjeblikket er mange af kommunens skoler eksempelvis langt inde i overvejelserne omkring etablering af intelligente trådløse netværk. Netværk, som giver elever og lærere mulighed for at koble egne computere på skolens netværk på en sikker måde. I løbet af kort tid kommer Ungdomsskolen også med på det nye skolenet.

Publiceret 05 November 2009 09:29