Sikre nye biler
Syv ud af otte bilnyheder fik maksimale fem Euro NCAP stjerner i sikkerhedstest. FDM vil have skærpede krav, så det bliver sværere at få topkarakter
Bilerne er blevet klart mere sikre de senere år. Selv om Euro NCAP, der tester biler, fra årsskiftet har indført skærpede krav omkring bl.a. piskesmæld og påkørsel af fodgængere, får stort set alle topkarakteren på fem stjerner.
Det gælder således det nyeste kuld testede biler, hvor Honda Insight, Toyota Prius, Renault Grand Scenic, Skoda Yeti, VW Polo, Kia Sorento og Subaru Legacy alle får fem stjerner. Citroën C3 får fire af slagsen, men det skyldes udelukkende, at ESC-antiskrid ikke monteres i store dele af Sydeuropa. Og det trækker ned. Ellers ville den også have fået fem stjerner. Herhjemme får C3-modellen da også ESC.
20 biler er nu testet efter de nye krav, mens seks af de tidligere testede også har været en tur i laboratoriet. Heraf har kun to biler fået fire stjerner, mens en enkelt er endt på tre, hvilket betyder, at de går glip af det fradrag i registreringsafgiften på mellem 2100 og 3600 kr., der gives til 5-stjernede biler. Det er for øvrigt første gang, at en Subaru er testet ved Euro NCAP. Mærkets bilers er tidligere testet hos de australske og amerikanske pendanter, A-NCAP og US-NCAP.
"Det er dejligt at se de gode resultater. Men på enkelte punkter vidner de overraskende gode resultater om, at testen allerede kræver en opstramning," siger Leif Nielsen, FDM, der er dansk Euro NCAP-medlem.
Skal være i top
Den nye testform er skabt således, at den kan ændres en gang om året. Det prædikat, som fabrikanter og importører må sætte på deres biler, viser årstallet for testen. Det betyder, at et godt resultat ikke nødvendigvis fremstår som optimalt til evig tid.
Leif Nielsen hæfter sig ved, at der ligger megen matematik bag bedømmelserne. Således kræves der ikke toppoint til frontaltesten. Og her mener han, at der skal strammes op, så det er afgørende for at kunne få fem stjerner. Lige som der heller ikke må være graverende alvorlige skader overhovedet, hvis en bil skal have toppoint – det må der delvist godt i dag, hvor det er et spørgsmål om gynger og karruseller.
"Der skal være et flot resultat hele vejen igennem," siger Leif Nielsen. Mens bilfabrikkerne ofte sparer på sikkerhedsudstyret i Sydeuropa, er vi i Danmark langt fremme, fordi mange biler leveres med meget sikkerhedsudstyr. Leif Nielsen mener, at vi herhjemme skal præmiere de importører, som for eks. gør vigtigt udstyr som ESC antiskrid til standard, så de kan få det fradrag, som de fem stjerner ellers udløser. Og det bliver der arbejdet på nu.
Publiceret 01 September 2009 03:00