Henning Baadsmand bruger de varme sommerdage på at isolere loftet på Bjedstrup Skole. Foto: Susanne Secher

Henning Baadsmand bruger de varme sommerdage på at isolere loftet på Bjedstrup Skole. Foto: Susanne Secher

Gamle nyheder gør boligen klimavenlig

Isolering med gamle aviser giver både klima- og kontante fordele. I Solbjerg har tømrermester Henning Baadsmand isoleret med papiruld i 10 år

Klimaforandringer, stigende CO2-udledning og udsigt til højere energipriser får nu for alvor danske husejere til at tænke i miljøforbedringer af boligen. En effektiv måde at nedbringe CO2-udslippet og husstandens varmeudgifter er ved at isolere huset med papiruld, der er et CO2-venligt isoleringsmateriale, som isolerer op til 10 procent bedre end traditionel isolering. Henning Baadsmand fra Henning Baadsmand Tømrermester i Solbjerg har isoleret med papiruld siden 1999 og er ikke i tvivl om fordelene: "Det isolerer bedre, fordi det er granulat og ikke måtter. Det betyder, at der ikke er kuldebroer, hvor kulden kan trænge igennem."

Co2venlig isolering

Henning Baadsmand Tømrermester isolerer ca. 100 bygninger om året med papiruld. Kunderne er meget tilfredse med den gode isoleringsevne og det hurtigt udførte arbejde. Papiruld blæses nemt ind, hvor det skal bruges, og ved hulmursisolering er det ikke engang nødvendigt at fjerne en mursten - det er nok at gå gennem muren via fugerne. Papiruld, der produceres af Papiruld Danmark i Hillerød, er lavet af genbrugspapir fra danske aviser. Aviserne er trykt i miljøvenlige og giftfrie farver, og papirets hule cellulosefibre er meget velegnede til isolering. Papiruld har faktisk den bedste isoleringsevne af alle løsfyldsprodukter i Danmark. Produktionen foregår ved, at aviserne kommes i en stor kværn, der river papiret i småstykker. Energiforbruget ved produktionen er meget lav; hvor isolering med stenuld belaster miljøet med ca. 27 kg CO2/m3 og glasuld med ca. 20,5 kg CO2/m3, 'koster' papiruld kun syv kg CO2/m3. Med andre ord kan man isolere tre huse med papiruld for samme CO2-udledning, som det koster at isolere ét hus med sten- eller glasuld. I USA har man anvendt papirisolering i ca. 100 år. I Danmark er papiruld blevet produceret af Papiruld Danmark siden 1989. En undersøgelse fra USA, hvor to huse blev isoleret med hhv. papiruld og mineraluld, viser, at huset med papiruld har et 25 procent lavere energiforbrug. Tests foretaget af Dansk Brandteknisk Institut viser, at papiruld yder bedre modstand mod brand end traditionelle isoleringsmaterialer som glasuld. Papiruld bortskaffes via kommunal affaldsplads og kan endvidere komposteres på grønne arealer.

Publiceret 01 July 2009 10:34