Informationsbygningen er tegnet af Arkitektfirmaet Kamp ApS, Skanderborg.

Informationsbygningen er tegnet af Arkitektfirmaet Kamp ApS, Skanderborg.

Informationer på højeste sted

Et højt ønske om en informationsbygning på Ejer Bavnehøj er godt på vej til at gå i opfyldelse

Kultur- og Borgerserviceudvalget i Skanderborg har anbefalet, at der af kommunens pulje til kulturarv bevilges 214.000 kroner til en informationsbygning med kiosk og toiletter ved Ejer Bavnehøj. Der er lagt vægt på, at kommunen ejer højdepunktet 170,35 meter over havet, og at det er udpeget som ét ud af fire kulturmiljøer i den gældende kommuneplan "der skal fremtidssikre kommunens særegne kvaliteter og værdier". "Den nye bygning bliver kronen på værket, som understøtter stedets kulturhistoriske og naturmæssige kvaliteter. Det er i høj grad med til at fremtidssikre stedet og tilfører attraktionsværdi. Derfor er jeg på vennernes vegne meget glad for politikernes økonomiske håndsrækning," siger Viggo Rasmussen, som formand for Ejer Baunehøjs Venner. I forvejen har Ejer Baunehøjs Venner de sidste syv år gennemført en række forbedringer på toppen i samarbejde med Skanderborg Kommune, blandt andet en total renovering af Genforeningstårnet opført i 1924, installering af en elevator i et tomt tårnben og granitfliser for at sikre tilgængeligheden for alle. Desuden er der gennemført en udvidet naturfredning. I 2007 blev der anlagt et parkerings- og opholdsareal med stier, belysning og beplantning.

Rund og let bygning

Arkitektfirmaet KAMP ApS har tegnet informationsbygningen, der som modstykke til det massive, kantede tårn bliver rund og let. Foruden fire toiletter bliver der en kiosk og depotrum. Bygningen beklædes med informationstavler, og der er planer om en digital enhed med finger touch. "Publikum skal selv kunne søge specifikke informationer om for eksempel folkemøder, kongelige besøg, den nedbrændte Ejer Mølle, den evindelige højdestrid og sagnet om den frygtindgydende heks Maram. Hensigten er også, at der kommer særlige informationer om det populære friluftstilbud BestigBjerge.dk, der netop udspringer fra herfra. Behovet for information, når man nu engang er kommet op, er stort," fortæller Viggo Rasmussen.

Søger sidste fondsmidler

Inden realisering skal Byrådet godkende bevillingen fra kulturarvepuljen på byrådsmødet 25. marts. Realdania støtter byggeriet med 850.000 kroner, mens Vanførefonden og Sahva Fonden tilsammen har givet 100.000 kroner til at sikre tilgængelighed for personer med handicap. Ejer Baunehøjs Venner arbejder ihærdigt videre på at skaffe den resterende 465.000 kroner, som er nødvendige, inden spaden går i højen. Fredningsnævnet har godkendt bygningens opførelse, og der er givet landzone- og byggetilladelse.

Publiceret 11 March 2009 11:00