"Vi er helt euforiske og bladrer rundt i rejsekataloger for at finde vores drømmerejse," fortæller Region Midtjyllands vinder af Scleroseforeningens og Novasols rejselegat på 10.000 kr. scleroseramte Susanne Davidsen fra Galten. Den lille familie, som til sommer skal til Rhodos, består af mor Susanne i midten, hendes datter Marianne på 16 år til venstre og sønnen Rasmus på 14 år til højre.

Scleroseramt Galten-borger vinder rejselegat på 10.000 kroner

Susanne Davidsen fra Galten, som har haft sclerose i 20 år, kan i år tage hendes børn med på ferie til Grækenland

VINDER Familien Davidsen fra Galten bladrer i feriekataloger på livet løs. De er på jagt efter deres drømmerejse. Mor Susanne, som har multiple sclerose, blev den heldige vinder fra Region Midtjylland, da Scleroseforeningen i januar udtrak én vinder fra hver af de fem regioner. "Vi har besluttet os. Vi skal til Grækenland, og vi glæder os som vilde," siger Susanne og hendes datter Marianne næsten i munden på hinanden og fulde af begejstring. "Børnene og jeg har kun været ude at rejse én gang tidligere. Dengang gik turen også til Grækenland. Men som enlig forsørger med en førtidspension er det svært at få en rejse ind i budgettet. Normalt holder vi ferie her i "Costa del Baghave". Så rejselegatet betyder utroligt meget for vores lille familie," griner en glad Susanne Davidsen.

Varme gør godt

Multipel sclerose er en sygdom, som angriber centralnervesystemet. Sygdommen angriber de fedtskeder (myelin), der ligger omkring hjernens og rygmarvens nerver. Populært sagt kan det sammenlignes med det isolationsmateriale, som ligger rundt om elektriske ledninger. Jo tykkere fedtskeder, jo hurtigere impulser. Ved sclerose ødelægges dele af fedtskederne, og dermed forringes ledningen af de elektriske impulser, så impulserne til de områder, som nervebanerne forsyner, bliver dårlige eller forsvinder. Susanne er 43 år og har haft sygdommen i omkring 20 år. Hun mærker blandt andet sygdommen med smerter i sine ben. Men for Susannes vedkommende lindrer varme de ubehagelige symptomer. "Varmen i Grækenland gør mor så godt - hendes ben virker igen, når hun kommer ned i varmen. Og min bror og jeg får det også godt, når vi kan se og mærke, at mor har det godt. Og så er der bare generelt skønt i Grækenland - venlige mennesker, flot natur og skøn mad," siger Marianne, der er 16 år og går i 10. klasse på Skovbyskolen. Scleroseforeningen og Novasol udlodder hvert år fem rejselegater á 10.000 kr. Susanne tænkte, at man da aldrig kunne få andet end "nej" og sendte en ansøgning ind. Men hun havde slet ikke regnet med at blive blandt de heldige vindere. "Nej, nej, slet ikke. Jeg fortalte lidt om vores liv, og at vi gik og "hang lidt i bremsen", som man siger. Men hvem skulle have troet, at vi kunne være så heldige," slutter Susanne med et stort smil.

Publiceret 04 February 2009 03:00