"Friværdien er blevet mindre for de fleste, men har du pengene, bør du ikke tøve med at gå i gang med et planlagt projekt," mener Michael Bloch, rådgivningschef i Bolius.

Udnyt krisen og byg om

Renten og priser på materialer, håndværkere og ekstra opgaver er faldet. Det gør det billigere at bygge om og til. Samtidig er det nemmere at finde en god håndværker

Af
Af Pernille Marott

Bolius Boligejernes Videncenter

Den finansielle krise og de svære tider på boligmarkedet behøver ikke kun at være af det onde. Det er blevet billigere at hyre en håndværker og få realiseret husets mindre projekter som et nyt køkken eller en ny terrasse, skriver Bolius.dk.

"Friværdien er blevet mindre for de fleste, men har du pengene, bør du ikke tøve med at gå i gang med et planlagt projekt," mener Michael Bloch, rådgivningschef i Bolius.


Ifølge Michael Bloch er priserne på materialer faldet markant.


"Det vil være oplagt at forhandle prisen på produkter som for eksempel vinduer og døre. Hvor meget man kan forhandle prisen ned vil variere, men det vil typisk ligge mellem 10-30 procent," anslår Michael Bloch.

Hyr en entreprenør til en lavere pris

Også prisen på håndværkere og rådgivere er faldet. Michael Bloch anslår, at mange entreprenører og rådgivere arbejder med priser, der ligger 10-25 procent lavere end før krisen.

"Tidligere så man priser, der var sat unaturlig højt, fordi entreprenøren havde så meget at lave, at de kunne tillade sig en attitude, der hed, at skulle de tage opgaven ind, ville de godt nok også have ordentligt betaling for den. Det ser man ikke i dag," fortæller rådgivningschefen. Han mener, at boligejerne godt kan prøve at få prisen endnu længere ned.

Ingen kø til håndværker

Samtidig er det blevet meget nemmere at finde en egnet håndværker.

"De seneste par år har det været svært at finde en god håndværker, der kunne påtage sig en opgave inden for overskuelig tid. Sådan er det ikke nu. I dag kan du hyre selv den gode håndværker og få ham til at stille dagen - til nød ugen - efter for at se på opgaven," siger Michael Bloch.

Få lavet ekstra opgaver billigt

Patrick Singh, produktchef og rådgiver i Bolius, oplever også, at bygherren får mere for pengene. Samtidig er ydelsen, der bliver leveret, ofte af højere kvalitet end tidligere.

"Der er en tendens til, at man kan få lavet ekstra opgaver til favorabel pris, fordi entreprenørerne gerne vil holde hjulene i gang og undgå fyringer. Hvis man for eksempel er i gang med et projekt og finder ud af, at man også vil have ordnet kælderen, så tilbyder entreprenøren ofte at gøre det langt billigere end prisen på markedet".


"Håndværkerne er også blevet nidkære omkring projekterne. De ringer ofte til os, der står for projektet, og spørger ind til, om det er okay at gøre sådan og sådan. Man fornemmer, at de gerne vil undgå fejl, så de kan få gode referencer," siger Patrick Singh.

Vælg en håndværker med garantiordning

Om det bliver endnu billigere at lave om på huset senere vides ikke. Forbrugerrådet ønsker ikke at råde forbrugerne omkring beslutninger, der er præget af fremtidens uvisheder. Forbrugerrådet vil dog gerne give vejleding, når beslutningen om byggeriet er taget.

"Vi anbefaler, at du vælger en håndværker, der er omfattet af Bygs garantiordning," siger jurist i Forbrugerrådet Anette Høyrup.


Hun henviser også til 'håndværkeraftalen' , som Forbrugerrådet har lavet i samarbejde med Dansk Byggeri, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Håndværksrådet og Tekniq.

Få alting på skrift

"Det er en aftaleformular, der skal medvirke til mere klare aftaler, når forbrugere bestiller håndværksarbejde. Aftaleformularen kan anvendes som et fælles aftalegrundlag mellem håndværksvirksomheden og forbrugeren ved mindre opgaver - for eksempel opførelse af nyt køkken, ombygning af badeværelse, udskiftning af vinduer, anlæg af terrasse, opsætning af carport, større eller mindre malerarbejder, afhøvling af gulve og lignende," forklarer Anette Høyrup.

Vent med at betale til arbejdet er færdigt

Samtidig mener Forbrugerrådet, at du aldrig bør betale forud.

"Det kan være umuligt i situationer, hvor der skal købes materialer til arbejdet, men generelt må man bestræbe sig på ikke at betale for mere arbejde, end der er udført. Hvis samarbejdet går helt skævt, kan det nemlig meget hurtigt vise sig at være umuligt at få pengene hjem igen," siger Anette Høyrup.


Her kan du læse mere om Bygs garantiordning: www.byggegaranti.dk - se 'Håndværkeraftalen'.


redaktion@lokalavisen.dk

null

Publiceret 12 January 2009 03:00